<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

MILICA PRALICA, OŠTRA NULA

Građani i građanke Bosne i Hercegovine polako su počeli da odustaju i to je ono što je najgore

“Mi putujući kroz gradove razgovaramo sa građanima i građankama o tome zašto je važno izaći na izbore i iskoristiti svoje glasačko pravo. Nastojimo motivisati građane da se uključe u građansko političko djelovanje i nakon izbora."

17. septembar 2022, 10:20

Udruženje građana Oštra nula i ove izborne godine organizuje kampanju „Kada jedan dan vrijedi četiri godine“, sa ciljem motivisanja građana i građanki da glasaju na izborima i iskoriste svoje građansko pravo. Ovogodišnji slogani su: „Neka razum pobijedi!“ i „Glasaj razum(no)!“.

Aktivistkinje i aktivisti Oštre nule trenutno su su na proputovanju kroz BiH gdje u mnogim gradovima organizuju ulične akcije gdje razgovaraju sa građanima i građankama o važnosti izlaska na izbore kao i o problemima sa kojima se susreću u svojim lokalnim zajednicama.

U okviru ove kampanje planirano je da aktivisti Oštre nule posjete Čelinac, Banjaluku, Novi Grad, Prijedor, Gradišku, Srebrenicu, Bijeljinu, Tuzlu, Pale, Konjic, Mostar i Trebinje. U pet gradova/opština, Novom Gradu, Tuzli, Mostaru, Trebinju i Banjaluci organizuju pored uličnih akcija i javne tribine sa lokalnim aktivistima, sindikalcima i novinarima, a teme će biti upravo one koje se tiču problematike u njihovim lokalnim zajednicama.

Oni ističu da je važna politička odgovornost svakog pojedinca, ali i angažovanosti građana i građanki da bi mogli uticati na promjene u kantonu, entitetu ili na nivou cijele države. Izlaskom na izbore ne treba da se završi naša građanska participacije, već upravo da započne i traje naredne četiri godine.

Sa Milicom Pralicom iz Udruženja Oštra nula za podcast portal BUKA razgovaramo dok je na putu kroz BiH.

“Mi putujući kroz gradove razgovaramo sa građanima i građankama o tome zašto je važno izaći na izbore i iskoristiti svoje glasačko pravo. Nastojimo motivisati građane da se uključe u građansko političko djelovanje i nakon izbora. Važno je da shvatimo da naša politička partcijapacija ne prestaje danom izlaska na izbore. Mi smo ove godine počeli 2. septembra u Čelincu”, rekla je za BUKU Milica Pralica.

Ona dodaje da su građani sa kojima razgovaraju svjesni problema u državi, a to su odlazak mladih, odlazak radne snage, devastirana i uništena privreda took privatizacije i tranzicije.

“U manjim opštinama poput Čelinca primjećujemo da su ljudi depresivni i ne vide nikakav izlaz. U Novom Gradu razgovarali smo sa srednjoškolcima, jer mladih od 18 do 30 godina uopšte nema. Srednjoškolci upisuju škole medicinske struke i ne razmišljaju uopšte da ostanu u Bosni i Hercegovini”, rekla je Milica. Dodaje dasu građani svjesni da je ono što nam se nudi na političkom spektru nije ono što mi trebamo.

“Bosni i Hercegovini potrebne su građanske opcije poput platforme Možemo i Ne davimo Beograd. Trebaće dosta vremena da se mi ohrabrimo na taj jedan korak građanskog djelovanja. Ono što možemo primjetiti u BH jeste da građani koriste protest da se bune kad je sve gotovo i ne koristimo prethodne korake djelovanja. Građani i građanke Bosne i Hercegovine polako su počeli da odustaju i to je ono što je najgore, a mi želimo da pokažemo da ne trebamo odustati”, poručuje Milica.

*Ovo je parcijalni dio intervjua. Cijeli intervju poslušajte u našem BUKA audio podcastu