Zagađenje piralenom najveća je ekološka katastrofa u istoriji Banjaluke

Već je 5 do 12 - Vremena za rješavanje problema sve je manje.

Foto: BUKA

 

Simbolično u 5 do 12, danas je održana ulična akcija na Trgu Krajine u Banjaluci, da bi se ukazalo na ekološke probleme sa kojima se ovaj grad u posljednje vrijeme suočava. Akciju je organizovao Centar za životnu sredinu, povodom Međunarodnog dana životne sredine.

Pored poznatog banjalučkog krivog sata, bio je postavljen sat koji pokazuje da je situacija "5 do 12" da bi se nešto uradilo da se stanje u gradu popravi, a na drugoj strani sata prikazano je da reakcija nadležnih uglavnom stiže prekasno i to u 12 i 5.

 

 

Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu, rekla je da se ovo udruženje već 20 godina bavi zaštitom životne sredine i zaštitom ljudi širom BiH, a ovaj današnji dan su posvetili aktuelnim problemima u Banjaluci, koji predstavljaju ekološku katastrofu sa više segmenata.

„Na današnji dan aktuelizujemo sve probleme sa kojima se grad suočava, a poseban fokus ide na zagađenje piralenom u krugu Incela, za koje smatramo da je najakutniji i najdugoročniji problem sa kojim se ovaj grad suočava. Međutim, mi želimo da pružimo ruku institucijama i da otvorimo dijalog, a u narednom periodu planiramo i jedan okrugli sto na ovu temu, da bismo okupili sve nadležne institucije, ali i stručnu i širu javnost, da svi koji  imaju i trebaju nešto da kažu po ovom pitanju imaju to gdje i da urade“, rekla je Nataša Crnković.

 

 

Ona dodaje da je katastrofa sa piralenom koja se desila jedna od najvećih katastrofa sa kojom se grad Banjaluka suočio.

„Prema javnim podacima, znamo da već postoji zagađenje piralenom u zemljištu, ali čekamo zvanične podatke dubinskih uzoraka zemljišta da bismo znali koliko je veliko zagađenje i na koji način će se pristupiti njegovom rješavanju".

Ovo je problem za koji su gradske institucije znale 15 godina i Nataša smatra da se moglo i moralo raditi na prevenciji ovog problema.

„Za ove količine piralena znalo se godinama i ćutalo se o tome“, ističe ona.

 

Majda Ibraković i Nataša Crnković

 

Majda Ibraković, koordinatorica Javne akcije povodom Svjetskog dana okoliša kaže da se današnji dan treba iskoristiti za upozoravanje i pravovremeno reagovanje na ekološku problematiku sa kojim se suočavamo kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou.

„Ovaj dan se obilježava u preko 140 zemalja svijeta, a u Banjaluci on se obilježava ukazujući na naše lokalne probleme. U Banjaluci problemi su sa otpadom u Bočcu, problem piralena i algama u Vrbasu“, rekla je Majda.

Aktivisti ukazuju na hitnost rješavanja problema i potrebu za reakcijama nadležnih institucija.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.