<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vučićeva priča o "nestanku Republike Srpske pre proleća" neprihvatljiva praksa

HELSINŠKI ODBOR

Jučerašnja izjava, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da će neko ‘’tražiti nestanak Republike Srpske pre proleća’’, i da to pada kao  veliki teret, na njega i Srbiju, predstavlja nastavak politike uvlačenja Republike Srpske i BiH u regionalne probleme

14. oktobar 2021, 2:44

 

"Zabrinjavajuća je činjenica, da zvanični Beograd, ima veliku kontrolu političkih procesa u Republici Srpskoj, kako vlasti, tako i opozicije. To svakako nije dobro za građane Republike Srpske, koji su birali svoje političke predstavnike, da bi zastupali njihove interese, a ne interese neke druge strane.
Izjava predsjednika Vučića, otvara pitanja, ko to vrši pritisak na Srbiju, da Republika Srpska nestane prije proljeća te, da li  postojanje  i opstanak  Republike Srpske, zavisi samo od političke volje Aleksandra Vučića", navode iz Helsinškog odbora za ljudska prava RS.


Navode da je poražavajuća i potpuno neprihvatljiva praksa iz proteklih godina, da se politički lideri iz Republike Srpske, vlast i opozicija, utrkuju u dodvoravanju vlastima u Beogradu, zapostavljajući stvarne političke i životne interese građana Republike Srpske.

"Činjenica je, da neki politički lideri iz Republike Srpske imaju ogromno bogatstvo i razvijene poslove u Srbiji, a neki i državljanstvo. Nasuprot tome, najveći broj građana Republike Srpske, jedva sastavlja kraj sa krajem za svakodnevno preživljavanje, i izvan Republike Srpske i BiH nemaju imovinu, niti rezervnu domovinu. "

Iz ove organizacije upozoravaju da nikada ne trebamo zaboraviti, da je neodgovorna i manipulatorska politika zvaničnog Beograda, u velikoj mjeri odgovorna za egzodus Srba iz Hrvatske.

"Zbog toga, pozivamo političke lidere i institucije u Republici Srpskoj, da otvore politički dijalog unutar BiH, u interesu građana Republike Srpske i svih u Bosni i Hercegovini.  Otvoreni politički dijalog  u BiH je proces koji nema alternativu. Svaki zastoj institucionalnog političkog dijaloga, usporava ekonomski i demokratski razvoj društva, te narušava stabilnost , mir i dobrobit građana . Regionalna saradnja, prije svega sa našim susjedima je izuzetno važna, ali ta saradnja treba da bude na principima  ravnopravnosti i zajedničkih interesa."