<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vučić na bilbordima u BiH: "Juri po svaki glas, na sve moguće načine, koristeći sve raspoložive tehnike..."

Desk

Za Republiku Srpsku manje je čudan marketing SNS-a jer veliki broj građana Republike Srpske ima dvojno državljanstvo sa Srbijom, a samim tim i pravo glasa.

31. mart 2022, 3:41

 

U Srbiji se u nedjelju održavaju predsjednički, parlamentarni i beogradski izbori koje, za razliku od prethodnih, opozicija ovaj put neće bojkotovati. To znači da Srpska napredna stranka zajedno s partnerima ima rivale i ne mogu se u potpunosti opustiti, mada prema anketama Aleksandar Vučić u prvom krugu osvaja 60%.

Iako svjesni velike prednosti unutar SNS-a aktivno rade na političkom marketingu. Online prostor pun je predizbornih poruka, a kandidati SNS-a sun a bilbordima širom Srbije. No, ovaj put predizborni marketing proširio se i van granica Srbije.

“Mir. Stabilnost. Vučić”, poruke su na bilbordima koje osim u Srbiji možemo vidjeti širom bh. entiteta Republika Srpska, ali i u entitetu Federacija BiH. Za Republiku Srpsku manje je čudan marketing SNS-a jer veliki broj građana Republike Srpske ima dvojno državljanstvo sa Srbijom, a samim tim i pravo glasa.

Jedan takav bilbord postavljen je i u Zenici. Navikli smo da Vučić izlazi i iz frižidera pa ovaj potez nije previše neočekivan, ali otvara brojna pitanja, poput onog koji je interes Aleksandra Vučića da se promoviše u Zenici i drugim lokalnim zajednicama u FBiH.

Politički analitičar i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov za BUKU objašnjava da se iza regionalnog političkog marketinga leži činjenica da je Vučić pokrenuo projekt Otvoreni Balkan izvan kojeg su Kosovo, Bosna i Hercegovina i Crna Gora koje Vučić namjerava uvući u projekt. No zapelo je jer, tvrdi Popov, što Aleksandar Vulin, Vučićev saradnik, promoviše Srpski svet, a Edi Rama ideju velike Albanije pa susjedi zadiru od ideja regionalnog uvezivanja.

“Naši susjedi ne žele da uđu u taj odnos jer je sumnjiv odnos onih koji su osnovali taj projekt. Čini se kao da žele da na neki način pripoje dijelove teritorija susjeda”, ocjenjuje Popov. 

Nadolazeće izbore Vučić, osim za pobjedu, koristi, prema mišljenju našeg sagovornika, i za druge ideje.

“Ovdje je moguće da Vučić želi da prikaže da je on lider na Balkanu jer ga na taj promovišu i Sjedinjene Američke države podržavajući Otvoreni Balkan. Možda je njegov cilj da se on pokaže kao lider Zapadnog Balkana iako smo svi u istom košu, u čekaonici za EU. No, lider sigurno nije niko”, kaže Popov.

Bosna i Hercegovina je, dodaje, posebno zanimljiva za Srbiju zbog Republike Srpske.

“Njegova je misao – ja sam tu prisutan i bilo bi dobro da i vi uđete u ovaj projekat da objedinimo region, ali pod kapom Srbije kao najveće i najjače zemlje regiona”, zaključuje sagovornik BUKE.

Spasojević: Vučiću bitan svaki glas

Predrag Spasojević, direktor agencije House of Win iz Beograda koja se bavi političkim marketingom i ispitivanjem javnog mnijenja za BUKU kaže da je i sam imao priliku, prolazeći kroz nekoliko bh. gradova, vidjeti i čudi političke poruke Aleksandra Vučića. Na radiju je čuo i predizborne poruke Ivice Dačića, ali u daleko manjem obimu. Razlog Vučićeve kampanje u BiH je obraćanje biračima iz BiH koji imaju pravo glasa na izborima u Srbiji.

“Po zakonima Republike Srbije, svako ko ima ima državljanstvo Srbije ima i pravo glasa na izborima. Imajući u vidu da po sporazumu iz 2003. između Srbije i BiH, građani Bosne imaju pravo na dvojno državljanstvo uz određene uslove, i to je ostvarilo oko 60.000 ljudi do 2018.godine”, kaže Spasojević.

Dodaje da su sporazumi koji su potpisani 2017. između Srbije i Republike Srpske, taj proces dodatno olakšali, pa se taj broj dodatno uvećao i sve je više državljana BiH koji podnose zahtjeve za upis u državljanstvo Srbije, prije svega iz ekonomskih razloga.

 “Aleksandar Vučić vodi kampanju i u Bosni, a razlog je to što se on obraća glasačima koji imaju državljanstvo Srbije. Protekle kampanje su pokazale da on juri svaki glas, na sve moguće načine, koristeći sve raspoložive tehnike”, smatra Spasojević.

Veljković: Vučiću glasovi iz Republike Srpske bitniji nego ikad

Novinar News Max Adria iz Beograda Željko Veljković vjeruje da su Aleksandru Vučiću glasovi iz Republike Srpske potrebniji nego ikad.

“Jer zahvaljujući njegovoj mudroj politici koju sprovodi već punih 10 godina, na kraju je sebe samog ostavio bez glasova sa Kosova i Metohije na koje je uvek mogao da računa. Prištinske vlasti u kojima sede i poslanici i ministri njegove Srpske liste, zabranile su održavanje izbora na Kosmetu, pa će njegovi verni glasači morati da glasaju u centralnoj Srbiji gde će kontrola na biračkim mestima biti značajno bolja”, smatra Veljković.

Vučić za osiguranje glasova iz BiH, kaže naš sagovornik, ima vjerne partnere u Republici Srpskoj.

“Zato još više računa na svog vernog druga Dodika, koji će mu i ovog puta ustupiti deo svojih birača. Drina razdvaja jednako ucenjene, zaplašene, potkupljene birače. Prosto bi bilo šteta ne iskoristiti ih za još jednu izbornu manipulaciju. Mnogo više od bilborda, biće zanimljivo pratiti stanje na graničnim prelazima u nedelju 3. aprila", zaključuje Veljković.

Dok Vučića gledamo u svim medijima, na internetu i bilbordima širom regiona, opozicioni kandidati nisu toliko vidljivi. Dijelom jer i vlast i opozicija u Republici Srpskoj podržavaju Vučića, a dijelom jer kampanja košta. A zna se kod koga je novac.