Vozač automobila kontaktirao napadnutog novinara: Dok je sjedao u auto rekao je “šta meni ovo treba” i naredio da vozim

Aktivista mreže “Naše društvo” i novinar Husein Oručević napadnut je na parkingu iza Gradske vijećnice u Mostaru prije tri dana, a policija ni danas ne zna ko je izvršio napad iako je Oručević poslao registarske tablice vozila iz koga je napadnut.

Tatjana Čalić / 21. Juni 2019

 


Za Buku Oručević govori o napadu, onom šta je nakon njega uslijedilo, te ličnim saznanjima ko stoji iza napada.


Kaže da ga je dan nakon što je napadnut, na njegov lični broj nazvao čovjek koji je spornog dana vozio crvenog golfa, predstavio se kao Mile, i potvrdio da vozilo pripada JP Parkovi Mostar, jednom od pet komunalnih preduzeća koje je mreža  “Naše društvo”, čiji je Oručević član, početkom godine tužilla zbog komunalnog nerada i trošenja budžetskog novca za komunalije.


Takođe,  Oručević je nedavno iznio i informacije o prisustvu opasnih tvari u mulju na pročistaču otpadnih voda u Mostaru, a nedugo nakon toga uslijedila je i blokada mostarske  deponije “Uborak”.


Da apsurd bude veći rekao mi je da ne zna ko je sjeo u kola, ali da se sjeća da je, dok je sjedao, rekao “šta meni ovo treba” i naredio mu da vozi. U razgovoru mi je potvrdio da su na parkingu razgovarali o problemima na Deponiji, a obzirom da se u to vrijeme održavao sastanak u Vijećnici, vjerujem da su se  "osoba za kojom policija traga" i vozač Parkova upravo iz tih razloga našli na parkingu” pojasnio je za Buku Oručević ističući da nikada nije mogao ni pomisliti da će ovako nešto doživjeti u svom gradu.


Podsjetimo, u vrebalnom napadu koji se dogodion 18. juna nešto iza 09 sati, Oručeviću su upućene prijetnje i uvrede.


Nakon što je shvatio da se napadač obraća njemu uzeo je diktafon, stavio svoju akreditaciju dopisnika poljskog radija, prišao vozilu, predstavio se i zatraživši da u diktafon ponovi sve što je rekao, da se predstavi i kaže ko ga je poslao. 


Gospodin je bio iznenađen mojom reakcijom, gurnuo me malo rukom i izlio cijelu bocu vode na mene i diktafon koji je u potpunosti oštećen. Učinio je to i drugi put, nakon čega je izašao zaštitar iz Gradske vijećnice, razdvojio nas, jer se gospodin zatvorio u auto, a ja sam kucao na prozor i tražio odgovore”, ispričao je Oručević dodavši kako ga je zaštitar cijelo vrijeme vukao kao da je on napadač.

Dok se crveni golf udaljavao Oručević je potrčao za njim, a zaštitar ga je u tome spriječio uhvativši ga za ruksak. 


Nakon incidentau Gradskoj vijećnici je zatražio video zapis samoga događaja, na šta je dobio odgovor da mu to ne mogu dati i da se obrati policiji, što je i učinio.
Ubrzo je od koleginica, koje su sve snimile, dobio fotografije vozila i broj registarskih tablica što je takođe proslijedio policiji, koja do danas nije saopštila o kome je riječ. 


Iz MUP-a HNK nismo uspjeli do završetka teksta dobiti odgovor da li je nešto po pitanju prijave Oručevića urađeno. Stoga prenosimo ono što je za Interview.ba rekao portparol Mupa HNK, Ljudevit Marić.


Policija traga za osobom koja je kršila javni red i mir verbalnim napadom na novinara Oručevića. Trenutno se radi na identifikaciji osobe. Imamo elemente koji nam mogu pomoći”, kazao je portparol Ljudevit Marić i demantovao navode da je riječ o radniku JP Parkovi Mostar.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.