Vlada svake godine kupuje za 70 radnika hiljade olovaka, makaze, držače za vizitke i kišobrane...

STOTINE HILJADA NA KANCELARIJSKI MATERIJAL

Generalni sekretarijat Vlade Republikse Srpske potrošio je stotine hiljada maraka u posljenjih nekoliko godina na nabavku potrošnog kancelarijskog materijala kojeg je nemoguće potrošiti.

09. februar 2021, 4:37

Pa se tako u posljednje tri godine za kanelarijski materijal svakog januara izdvajalo od 80.000 do 100.000 KM bez PDV-a za nove makaze, siljila za olovke, kalkulatore, držače za vizit karte, flipchart table, podloge za miševe, heft mašine....

 Posljednja nabavka datumirana je na 30.12.2020. godine i to na 79.960 KM bez PDV-a. Firma koja je špobijedila na tenderu je Primaprom d.o.o. iz Banjaluke kao jedina prijavljena.

Ista ova firma je pobijedila i prethodne godine na konkursu za dobavljača potrošnog kancelarijskog materijala. Tada su dobili 99.951 KM bez PDV-a.

A godinu prije toga, cijena ovog materijala je bila 79.352 KM bez PDV-a i tada je najbolja firma na konkursu bila Compex d.o.o iz Banjaluke.

I naravno, uvijek su ove firme bile jedini ponuđači.

Ono što je itetakao zanimjivo i jedinstveno u ovim nabavkama jeste činejnica da se svake godine nabavlja identičan materijal. Jeste da je riječ o potrošnom materijalu, kako se to navodi u obavještenju o javnoj nabavci, ali teško da neko može povjerovati da se makaze, heft mašine, držači za visitke tako lako potroše.

Posebno, ako znamo o kolikim količinama nabavljene robe se radi i za koliko radnika se to nabavlja.

Da podsjetimo, prema podacima Glavnog revizora, na dan 31.12.2019. godine u Generalnom sekretarijatu Vlade RS ukupno je zaposleno 70 izvršilaca, od čega 13 imenovanih lica, 12 državnih službenika, 42 namještenika i tri pripravnika.

E sad, pogledajmo malo u tenhičku specifikaciju nabavljene robe, odnosno potrošnog kancelarijskog materijala.

Tako se za 2019. godinu i 70 radnika u Sekretarijatu nabavilo preko 2.000 olovaka. Koje su se izgleda potrošile za godinu dana od konstantnog pisanja, pa je već sljedeće godine Vlada morala nabaviti tim istim radnicima još 1.800 takvih olovaka. 

Pošto dosta pišu, a posebno grafitnim olovkama, za radnike je nabavljeno prvo 100 šiljila, 1,5 po čovjeku, da bi se za samo godinu dana stvorila potreba za dodatnih 50 komada. 

Zanimljive su i potrebe Sekretarijata za heft mašinama koji je u jednoj godini nabavljeno 90, a u sljedećoj još 55. Takoše, začuđuje i brza potrošnja makaza, gdje je nakon 80 prvobitno nabavljenih, već sljedeće godine bilo potrebno kupiti još 30, kao i naljepnica za CD, kojih je za 2019. kupljeno 6.000, a za 2020. još 3.000. 

U potrošni materijal spada i držač za kišobrane koje svake godine iznova nabavljaju, kao i držači za vizit karte koji se nabavljaju iz godine u godinu. Tu su stotine svesaka, blokova, rokovnika... Razne čaše za olovke, flomasteri, gumice za brisanje, naliv pera i još mnogo toga što teško da mogu za godinu dana potrošiti radnici u Sekretarijatu. A pored toga, teško da se većina ovih stvari iz tehničke specifikacije ikad upotrijebi.

Ipak, možda je i najzanimljivije to što se cijene nabavke identičnog, odsnono prepisanog spiska materijala, sa različitim količinama skoro pa poklapaju.