<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Umjetniku Mladenu Miljanoviću "The White Aphroid" nagrada za rad Didaktički zid

UMJETNOST

The White Aphroid Award 2019 dodijeljena je četvrti i posljednji put u okviru projekta Risk Change (2016–2020), a nagradu je dobio jedan od najznačajnijih umjetnika iz BiH Mladen Miljanović.

28. januar 2020, 10:46

 

Među umjetničkim djelima koja su predstavljena na međunarodnoj grupnoj izložbi "Tense Present", žiri je odabrao više od 25 domaćih i svjetskih umjetnika i kolektiva.

Žiri u sastavu Sabina Salamon (kustosica u Muzeju moderne i savremene umetnosti, Rijeka, Hrvatska), Sanja Kojić Mladenov (kustosica u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, Srbija), Miha Colner (kustos u Međunarodnom centru grafičke umjetnosti (MGLC) i publicist, Ljubljana, Slovenija) i Barnabás Bencsik (neovisni kustos, Budimpešta, Mađarska) ušli su u uži krug pet finalista:

Suzana Brborović (SI)
Lana Čmajčanin (BA/AT)
Mladen Miljanović (BA)
Zoran Todorović (RS)
Forensic Architecture (UK)

Među finalistima žiri je dodijelio nagradu White Aphroid Mladenu Miljanoviću (BA) za njegov projekt Didaktički zid (u saradnji s kustosom Irfanom Hošićem).

Akademski slikar Mladen Miljanović jedan je od naših najpoznatijih i najcjenjenijih savremenih umjetnika. Njegovo ime je prepoznatljivo, ne samo na našim prostorima, nego i u svijetu. Umjetnik je rođen u Zenici 1981. godine, a nakon završene srednje škole u Doboju, odlazi u Školu rezervnih oficira, gdje dobija čin vodnika. Nakon toga upisuje Akademiju umjetnosti (Odsjek za slikarstvo) u Banjaluci, gdje danas predaje.

 

Dobitnik je mnogih nagrada iz umjetnosti. Nagradu „Zvono“ za najboljeg mladog umjetnika u BiH dobio je 2007. godine,  a Henkelovu nagradu za umjetnost dobio je 2009. godine, kao najbolji umjetnik iz regiona centralne i istočne Evrope i centralne Azije, na osnovu koje je izlagao u bečkom MUMOK-u.

Mladen Miljanović predstavljao je BiH na Međunarodnom bijenalu umjetnosti u Veneciji 2013. godine.

Rad "Didaktički zid" je subverzivna, ali i edukativnoj instalaciji koja za fokus uzima problem migranata, izbjeglica, raseljenih i apatrida, te njihove poteškoće pri kretanju k željenom geografskom cilju. Miljanović je za ovu priliku kreirao set angažovanih ilustracija koji direktno adresira one osobe koje na "ilegalan" način pokušavaju preći državne granice kako bi se domogli svoje "zemlje snova".

“Didaktički zid” svojevrsno je upustvo o prevazilaženju prirodnih i vještačkih barijera na koje “osoba u pokretu” može eventualno da naiđe.