U Domu omladine u Banjaluci predstavljeni najznačajniji rezultati aktivnosti BHRI programa

DOGAĐAJ “YOUTH CONNECTED FOR CHANGE” POKAZAO SNAGU MLADIH!

BUKA portal / 20. Septembar 2021

 

“YOUTH CONNECTED FOR CHANGE” je događaj organizovan od strane BHRI Programa koji implementira Međunarodna Organizacija za Migracije (IOM), a finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini.  

Na ovom zanimljivom i interaktivnom događaju, predstavljen je rad omladinskih organizacija iz Bosne i Hercegovine, koje su u protekle četiri godine u partnerstvu sa BHRI Programom implementirale aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Događaju je prisustvovalo oko 100 predstavnika omladinskih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i Američki ambasador u BiH Eric Nelson, Laura Lungarotti Sub-regionalna koordinatorica za Zapadni Balkan i šefica misije IOM-a u Bosni i Hercegovini, te Branka Malešević, pomoćnica ministrice za omladinu Ministarstva omladine i sporta Vlade RS, kao i predstavnici Grada Banjaluka i drugih gradova i opština u BiH.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson je tokom svog obraćanja prisutnima u Domu omladine u Banjaluci, istakao važnost podrške mladima u ovim izazovnim vremenima.

„Završavamo četvorogodišnji program i ono što vidimo je da je BiH snažan izvor kreativnih, mladih i  talentovanih ljudi. Ovaj program je okupio mlade ljude oko mnogobrojnih aktivnosti, te im nataj način pomogao da se međusobno povežu i izgrade mostove, kako bi imali bolju budućnost. Vidimo i mnogo mladih koji kažu: „Ovo je moja zemlja, ja volim svoju zemlju“ i pokušavaju da izgrade bolju budućnost. Mladi se povezuju na političkom nivou, sarađuju, vide da prošlost i trenutna politika nisu funkcionalni. I uvijek je zadovoljstvo Sjedinjenim američkim državama da podrže takve stavove i da pomognu programima, kao što je ovaj projekat, kojeg provodi IOM jer je veoma vrijedan i daje mladima priliku da se povežu, bilo uživo u Domu omladine na događaju kao što je ovaj u Banjaluci ili putem online platformi“, istakao je Eric Nelson.

IOM šefica misije Laura Lungaroti je u svom obraćanju istakla: „Završavamo četvorogodišnji omladinski, fantastičan i revolucionaran program. BHRI program, koji je pokrenut prije 4 godine fokusiran je na podsticanje mladih na promjene. Mladi su ključ promjene naravno, a BHRI program fokusirao se na pozitivan diskurs, kao što poručuje i naziv događaja - Youth Connected for a change. IOM je ponosno implementirao ovaj program 4 godine sa strategijom izgradnje rezistentne zajednica. Postigli smo mnogo toga, oko 20 000 mladih koji su učestvovali u aktivnostima širom zemlje, u oblastima omladinskog aktivizam, medija, političkog angažmana mladih i očuvanja kulturnog nasljeđa. BHRI program se završava krajem sljedećeg mjeseca, ali mnogo važnih aktivnosti, posebno onih najuspješnih će se nastaviti od strane omladinskih organizacija i biće implementirani. Želim svima vama da čestitam i da vam se zahvalim“.

Predstavnici omladinskih organizacija su istakli značaj postojanja BHRI programa, te podrške koje su mnogobrojni omladinski aktivisti dobili putem projekata, koje su realizovali u svojim lokalnim zajednicama.

„Mi, mladi, ne želimo samo čuti „mladi su budućnost ove zemlje “, već želimo reći da smo mi prisutnost koja stvara budućnost”, rekla je Isidora Sekulić iz Kluba mladih Fenix, tokom svog obraćanja učesnicima događaja.

Ovaj veoma značajan program se provodio u 89 lokalnih zajednica u cijeloj BiH, sa više od 135 partnerskih organizacija. The Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), naglašava zajedničke interese i zajednička iskustva različitih zajednica u zemlji. Ključna programska područja uključuju aktivizam i liderstvo mladih, učešće građana u demokratskim procesima i jačanje medijskih glasova, te promociju kultrno - istorijskog naslijeđa BiH.

Takođe, događaj je pokazao snagu mladih ljudi i omladinskih organizacija u BiH, koji su spremni da zajednički rade na pozitivnim promjenama u društvu, te kreiraju i sprovode projekte, akcije i aktivnosti, koje povezuju, ujedinjuju mlade ljude i pružaju priliku za njihovo napredovanje i osnaživanje.


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.