U Brazilu pao snijeg

DOŠLO je do značajnog pada temperatura u Brazilu, a pao je i snijeg. 

BUKA portal / 30. Juli 2021

 

Automobili, ulice i autoceste prekriveni su snijegom i ledom, a ljudi su iskoristili ovu rijetku priliku za fotografiranje i igru na snijegu. 

"Imam 62 godine i nikada nisam vidio snijeg. Vidjeti ljepotu prirode je nešto neopisivo", rekao je vozač kamiona Goncalves Marques u gradu Cambara do Sul za TV Globo. 

Porasle cijene kave i šećera

Više od 40 gradova u državi Rio Grande do Sul je pod ledom, a u najmanje 33 opštine pao je snijeg, izvijestila je meteorološka tvrtka Somar Meteorologija. 

Neuobičajeno hladno vrijeme u Brazilu već je uspjelo povećati međunarodne cijene kave i šećera, a današnji dan je najhladniji u godini, piše Reuters. 

Val hladnoga zraka krenut će prema sjeveru Brazila. Polarna zračna masa trebala bi se danas kretati iznad Sao Paula i Minas Geraisa, donoseći tako niske temperature. 

Prema meteorološkoj tvrtki MetSul, vjetrovi u gradu Sao Francisco de Paula dosezali su 80 kilometara na sat, što je rijetka pojava u Brazilu. 

"Gotovo i da ne osjećate hladnoću zbog uzbuđenja oko snijega. Čudesan je, čudesan", rekao je građanin Cambara do Sula Joselaine da Silva Marques za TV Globo. 

Meteorolozi kažu da su hladne zračne mase uobičajene u ovo doba godine, no intenzitet i učestalost ovih pojava moda su se promijenile zbog klimatskih promjena. 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.