Turski list objavio audio transkripte ubistva Jamala Khashoggija

Turski dnevnik Daily Sabah objavio je transkripte audio snimaka novinara Jamala Khashoggija, i saudijske grupa koja ga je ubila u konzulatu u Istanbulu prošle godine.

FENA / 10. Septembar 2019

Snimci do kojih je došla turska nacionalna obavještajna služba, a  objavio Daily Sabah u ponedjeljak, predstavljaju detaljne razgovore između saudijskog novinara i pripadnika grupe od 15 ljudi koji su izvršili ubistvo 2. oktobra 2018. godine, prenosi Al Jazeera. 

Khashoggi, saradnik Washington Posta, koji je živio u Sjedinjenim Državama, otišao je u konzulat svoje zemlje kako bi prikupio dokumente za planirano vjenčanje. 

Kad je ušao u konzulat, Khashoggija je dočekalo poznato lice prije nego što su ga uvukli u sobu, piše Daily Sabah. 

- Molim vas, sjedite. Moramo vas vratiti u Rijad - rekao je Maher Abdulaziz Mutreb, viši saudijski obavještajni oficir i tjelohranitelj saudijskog prestolonasljednika Muhammeda bin Salmana. 

- Postoji nalog Interpola. Interpol je tražio da budete vraćeni. Ovdje smo da vas predamo njima - kazao je Mutreb. 

Khashoggi je odgovorio da ne "postoje tužbe protiv mene. Moja zaručnica me čeka ispred." 

U posljednjih 10 minuta prije nego što je ubijen, Mutreb je tražio od Khashoggija da "ostavi poruku za svog sina", kazavši da ne brine ako ne bude mogao stupiti u kontakt sa svojim ocem. 

Kada je Khashoggi odbio, Mutreb je rekao "Napišite je, gospodine Džamale. Požurite. Pomozite nama kako bi mi mogli pomoći vama jer ćemo vas u konačnici morati vratiti u Saudijsku Arabiju i ako nam ne pomognete znate šta će se desiti na kraju." 

Grupa ubica je zatim dala neko opojno sredstvo saudijskom novinaru. Njegove posljednje riječi prije nego što je pao u nesvijesti su bile "Imam astmu. Nemojte to raditi, ugušit ćete me." 

Zatim se čuo zvuk pile za autopsiju koja je raskomadala tijelo 59-godišnjaka u pola 2 popodne. Čitava procedura je trajala oko 30 minuta. 

Njegovo tijelo još uvijek nije pronađeno. 

Turska je navela da je ubistvo Khashoggija s predumišljajem izvela saudijska vlada. 

Saudijski zvaničnici negiraju ove optužbe, insistirajući da je Khashoggi ubijen u "akciji koja je krenula naopako" nakon što su prvobitno tvrdili da je napustio zgradu konzulata i nestao. 

Saudijske vlasti optužile su 11 neimenovanih osumnjičenih za njegovo ubistvo, uključujući petoricu koji bi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu pod optužbom da su "naredili i počinili zločin". 

CIA je navodno zaključila da je prestolonasljednik Muhammed naredio ubistvo, što zvaničnici u Rijadu negiraju. 

Tokom suđenja u Rijadu u nedjelju, Daily Sabah otkrio je neke od izjava ubica. 

U audio snimku nekoliko minuta prije nego što je Hašodži ušao u zgradu konzulata, Mutreb je pitao da li će "biti moguće staviti trup u kesu". 

Salah Muhammed Abdah Tubaidži, poznati saudijski liječnik forenzike, odgovorio je: "Ne. Previše je težak, a i veoma visok. Uvijek sam radio s leševima. Znam kako ih rezati, ali nikada nisam radio s živim tijelom. Snaći ću se." 

- Obično stavim slušalice i slušam muziku kada režem leševe. U međuvremenu, ispijam kafu i pušim. Nakon što ga raskomadam, dijelove ćete zamotati u plastične vrećice, staviti ih u kofere i iznijeti." 

Hašodžijevo ubistvo izazvalo je globalno zgražanje i pokvarilo je reputaciju prestolonasljednika. 

U izvještaju Washington Posta iz aprila ove godine navedeno je da je Saudijska Arabija dala za Khashoggijevo četvero djece  "kuće čija vrijednost premašuje milion dolara" i "mjesečne uplate od pet cifara" kao odštetu za ubistvo njihovog oca.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.