<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tanzanija uvela zabranu plastičnih kesa

PLASTIKA

Od 1. juna ove godine Tanzanija je zabranila uvoz, proizvodnju, prodaju i upotrebu plastičnih kesa i time postala 34. afrička država koja je uvela ova ograničenja, objavili su iz UN Environmental Programme (UNEP).

07. august 2019, 9:12

Tanzania, popularna turistička destinacija za ljubitelje afričke divljine, izdala je obavještenje putnicima da će pri ulasku u ovu zemlju morati predati svoje plastične kese, piše portal Businesslive.co.za.

Novčane kazne za proizvodnju ili uvoz plastičnih kesa idu do 430,000 dolara, a zatvorske kazne do dvije godine. Za posjedovanje i upotrebu moguće su novčane kazne od 87 dolara ili zatvorska kazna od sedam dana, ili oboje.

Na globalnom nivou, 127 država ima zakone o plastičnim kesama, od kojih 91 uključuje zabranu ili ograničenja u proizvodnji, uvozu, prodaji, navode iz UNEP.

U Africi je 34 zemalja uvelo neku vrstu zabrane, a u Evropi 29.

Zabrana plastičnih kesa u Ruandi je na snazi više od deset godina i smatra se najuspješnijom. Kenija je 2017. godine uvela zabranu i usvojila stroge zakone, sa kaznama do $38,000 i četvorogodišnjim zatvorskim kaznama. 

Godišnje se na svijetu proizvede više od 300 miliona tona plastike, a prema procjenama naučnika, u okeanima pluta najmanje 5 triliona komada plastike.
Većina tih komada plastike koji zagađuju životnu sredinu izazivaju užasnu smrt kod bića koja tu žive, a većinom se radi o plastičnim stvarima koje su upotrijebljene jednom i zatim bačene, kao što su kese, slamke i ambalaža za gotovu hranu.

U martu ove godine, države članice UN-a nisu uspjele da se dogovore oko roka za zabranu plastike za jednokratnu upotrebu, odlučivši se radije za „značajno“ smanjenje proizvodnje.

SAD, Kanada i Australija nemaju zakone kojima bi se regulisala proizvodnja i upotreba plastičnih kesa – premda su neke američke države kao što su Havaji i Kalifornija uveli zabrane.

EU je u martu izglasala zabranu za desetak plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu do 2021.