Sud u Višegradu tinejdžera sa autizmom vraća u školsku klupu, proslaviće maturu sa svojim vršnjacima!

Osnovni sud u Višegradu donio je presudu po kojoj su Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete RS prekršili zakon i prava autističnog dječaka Slavko Mrševića iz Rudog te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.

BUKA portal / 25. Mart 2019

Podsjetimo , Slavko Mršević je mjesecima nakon udaljavanja s nastave dolazio pred školu kako bi svoje vršnjake vidio barem za vrijeme odmora. Prvostepenom presudom, nakon parničnog postupka, tuženi su obavezni da isplate i odštetu.

"Danas je Sud u Višegradu donio presudu da su Škola i Ministarstvo kršili zakon u slučaju brutalne zabrane pohadjanja nastave za autističnog dječaka Slavka Mrševića. Naložili su hitni povratak u školske klupe i izrekli finansijsku kaznu/odštetu. Odšteta je simboličnih 11 hiljada KM, ali istina i pravda su važniji. Čekamo još okončanje krivičnog postupka. Šteta koju su napravili brutalnim kršenjem zakona i neljudskim ponašanjem koje gradić Rudo nije zabilježio u svojoj istoriji je nepopravljiva i teška. Ali, samo naprijed hrabri dječače, za tebe je budućnost osigurana, a njihova po zaslugama!" napisao je Bojan Bajić, javni zastupnik dječaka na svom FB profilu

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.