Sud u Londonu odbacio pokušaj zaustavljanja Johnsonove suspenzije parlamenta

LONDONSKI VISOKI SUD odbacio je tužbu na odluku britanskog premijera Borisa Johnsona o suspenziji parlamenta prije Brexita, ali je rekao da se može uputiti žalba Vrhovnom sudu.

BUKA portal / 06. Septembar 2019

Johnson je najavio krajem avgusta da će suspendovati parlament od sredine septembra do sredine oktobra - do samo dvije sedmice  prije predviđenog izlaska Velike Britanije iz EU-a 31.oktobra.

Aktivistica Gina Miller zbog toga je tužila vladu. Kasnije joj se u tom postupku pridružio bivši premijer John Major i opozicione političke stranke.

Miller je rekla novinarima pred zgradom suda da parlament ne može biti suspendovan u tako važno vrijeme za britansku demokraciju te da neće odustati od borbe. 

"Vrhovni sud je odredio da će se žalbeno ročište održati 17.septembra", kazala je. "Moj pravni tim i ja nećemo odustati od borbe za demokratiju." 

Najviši građanski sud Škotske u srijedu je legalnom proglasio odluku premijera Borisa Johnsona da kasnije ovoga mjeseca suspenduje britanski parlament. Slična tužba je podnesena i sudu Sjeverne Irske.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.