Slovačka planira na koronavirus testirati sve starije od deset godina

SLOVAČKA planira na koronavirus testirati sve svoje stanovnike starije od deset godina, objavio je u subotu na konferenciji za medije slovački premijer Igor Matovič, izvijestila je agencija TASR.

BUKA portal / 17. Oktobar 2020

Još nije jasno hoće li takvo nacionalno testiranje biti obvezno ili dragovoljno. Djeca mlađa od deset godina neće se morati testirati, rekao je Matovič i pojasnio kako je to odlučeno na osnovu savjeta pedijatara. 

Testiranje bi trebalo biti provedeno tijekom sljedeća dva vikenda. Program će početi u žarištima epidemije sljedećeg vikenda, a nastavit će se u ostatku zemlje 31. listopada i 1. studenog, izvijestio je TASR. 

U operaciji će pomoći policija i vojska kako se ne bi preopteretili zdravstveni radnici. Slovačka ima oko 5,5 milijuna stanovnika.

Testiranje kao izbori

Testiranje će biti organizirano slično kao i izbori te će u zemlji biti oko 6000 stanica za testiranje.

Vrijeme dolaska će građanima biti određeno po abecednom redu kako bi se spriječila okupljanja pred stanicama, rekao je premijer i dodao da će testiranje biti besplatno.

Vlada tu operaciju priprema tri tjedna i naručila je oko 13 milijuna antigenskih testova koji bi rezultate trebali dati brzo, rekao je Matovič. 

"Ako to uspijemo, mogli bismo biti uzor cijelom svijetu", dodao je.

Dodatne pojedinosti će se, najavio je Matovič, objaviti nakon izvanredne sjednice vlade u nedjelju. 

Slovačka u posljednjem razdoblju bilježi rekordne brojeve novozaraženih, a u subotu, dan nakon rekordnih 2075, imala je 1968 novih slučajeva, po podacima slovačkog ministarstva zdravstva.

Od početka pandemije Slovačka je imala 28.628 slučajeva zaraze, a umrle su 82 osobe. 

 

Index


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.