<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Satler: Novi visoki predstavnik dolazi s cijelim arsenalom nadležnosti

EU

"Bosna i Hercegovina trenutno je daleko od punopravnog članstva u Evropskoj uniji, zato u ovom trenutku zatvaranje kancelarije Visokog predstavnika nije opcija", izjavio je Šef delegacije EU u BiH Johan Satler.

14. juni 2021, 6:09

"Članstvo u EU nije kompatibilno sa ovako snažnim prisustvom Međunarodne zajednice, međutim vidjeli smo porast tenzija u BiH intezivnija nacionalistička retorika tako da nije vrijeme za eksperimentisanja. Zatvaranje OHR-a nije tema", kazao je Satler i dodao:

"Mislim da postoji razlog zašto bonska ovlaštenja nisu korištene u posljednje vrijeme."

Satjer je istakao da je BiH je podnijela zahtjev za članstvo u EU i za to je potrebno da ima svoju suverenost u cijelosti.

"Novi visoki predstavnik dolazi s cijelim arsenalom nadležnosti, a to, kao krajnju mogućnost, uključuje i bonska ovlaštenja. Kristijan Šmit  je vrlo iskusan političar, dobar je poznavalac prilika u BiH i regionu i to je dobra kombinacija. S moje strane imaće ispruženu ruku i tu je ponuda za saradnju.", kazao je Satler za "Avaz"