Šarović u NSRS: Kriza će potrajati ali moramo istrajati da zakone donose jedino institucije, a ne pojedinci

Naše razlike sa strankama na vlasti, prije svega sa SNSD-om i koalicionim partnerima ostaju jer su velike i teško premostive

BUKA portal / 30. Juli 2021

 

SDS kao odgovorna stranka, prepoznavajući važan politički trenutak i ponašajući se principijalno kao što je to radila i prije 15 godina u sličnim situacijama, kao svoju odgovornost za opštu situaciju prihvatila je da bude dio zajedničnog odgovora na nametnutu odluku odlazećeg Visokog predstavnika Valentina Incka o izmjenama Krivičnog zakona BiH – istakao je predsjednik SDS Mirko Šarović tokom skupštinskog obraćanja narodnim poslanicima.

„Naše razlike sa strankama na vlasti, prije svega sa SNSD-om i koalicionim partnerima ostaju jer su velike i teško premostive. Srpska demokratska stranka smatra da naše različite pozicije i različiti pogledi na ekonomsko stanje u Republici Srpskoj i po pitanju načina vođenja Republike Srpske ostaju i dalje. Ne može se očekivati da mi sa takvom vlašću budemo dio neke koncentracione Vlade“ – poručio je Šarović u Narodnoj skupštini RS.

On je kazao da je SDS dio zajedničkog odgovora na nametnute odredbe Krivničnog zakona, te da smo stoga prihvatili da podržimo u proceduri donošenje dva zakona u Narodnoj skupštini RS.

„Inckova odluka ima potencijal da krizu u čitavoj zemlji produbi i upravo zbog toga ne treba da se zavaravamo da ćemo ovu krizu da završimo sa par zaključaka i sa par odluka parlamentarnih stranaka. Ovo je jedan od najrizičnih i istorijski važnih trenutaka za Republiku Srpsku i Narodna Skupština RS ima tu vrstu težine da odgovori na ove izazove. Moramo da razmišljamo i dugoročno kako iz ove složene situacije doći do opštih i zadovoljavajućih rješenja kako bi zaštitili interese Republike Srpske“ – poručio je lider SDS-a.

„Treba da ciljamo trajna rješenja a ne polovična te da razvijamo politike bez lutanja, odustajanja i bez jasno definisanih ciljeva“ – poruka je Šarovića.

Šarović je naglasio da današnje zasjedanje treba da bude naša poruka ne samo prema neprihvatljivoj Inckovoj odluci već i poruka prema novom Visokom predstavniku koji je danas došao u Bosnu i Hercegovinu.

„Parlamentarna Skupština BiH i Narodna skupština RS su jedina mjerodavna mjesta na kojima narodni predstavnici mogu da donose zakone svojom voljom a to nikako ne može biti jedan čovjek pa makar to bio i Visoki predstavnik“ – poručio je Šarović.

Iz ovih razloga, kaže on, naša odgovornost,  i stranaka i narodnih poslanika, jeste da pored institucionalnih odgovora na nametnute odluke, odgovor mora da sadrži i odgovornost za opštu kriznu situaciju jer sve naše, i ove i buduće  odluke, o tome treba da vode računa jer imamo odgovornost za građane koje predstavljamo.

„Sve dok je tako, dok budemo imali tu vrstu odgovornosti možemo da budemo dio zajedničkih rješenja o ovome važnom i delikantnom pitanju“ – zaključio je predsjednik SDS.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.