Sanela Babić, direktorica Imperativa za BUKU: Godinama radimo na stvaranju nove publike!

Pandemija je sve zaustavila na nekoliko mjeseci. Program je bio spreman već početkom februara, ali je pretrpio određene izmjene zbog rizičnog prelaska državnih granica

 

Najznačajniji događaj za ljubitelje književnosti i pisane riječi je Festival književnosti„Imperativ“ koji organizuje istoimeno Udruženje za popularizaciju i promociju književnosti. Sanela Babić, direktorica Imperativa za BUKU govori o pripremi festivala tokom pandemije, književnosti na našim prostorima i drugim temama. Imperativ je trebao da se održi krajem maja i početkom juna, ali je zbog trenutne epidemiološke situacije tada odgođen. Sada se organizuje uz ograničen broj publike.

Sanela, Festival književnosti„Imperativ“ napokon će se održati. Šta nam možete reći o programskom sadržaju ovogodišnjeg festivala?

Programske sadržaje smo prilagodili preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije. Ove godine ćemo održati programe Razgovor sa piscem, Poeziju će svi čitati i Note i slova.  U programu „Razgovor sa piscem“ razgovaraćemo sa Sašom Ilićem, dobitnikom NIN-ove nagrade za 2019. godinu, Lukom Tripkovićem, Feđom Štukanom, Alminom Kaplanom i Darkom Cvijetićem čiji su romani u prethodnoj godini izazvali veliku pažnju čitalaca, ali i književne kritike.

U programu „Note i slova“ svoje tekstove će čitati i puštati muziku koja ih inspiriše dok pišu – Ana Vučković Denčić, Elvedin Nezirović, Magdalena Blažević i Danijel Gatarić.  U programu „Poeziju će svi čitati“ čitaće nam  Zvonko Karanović, Ranko Risojević,  Srđan Sekulić, Tanja Stupar Trifunović, Tatjana Bijelić i Aleksandra Čvorović
U saradnji sa Izdavačkom kućom „Imprimatur“ predstavićemo roman „U jarku“, Slađane Nine Perković, a u saradnji sa Izdavačkom kućom „Deveta dimenzija“ predstavićemo manga stripove "Volium 1„ i „Volium 2“, autora Srđana Vranješa. Takođe ćemo predstaviti i Časopis za književnost i umjetnost „SRP“. Antikvarijat „Ramajana“ prikupio je građu za izložbu više od 100 knjiga o Banjaluci koja će biti otvorena prvog festivalskog dana. Tom prilikom promovisaćemo peto izdanje knjige „Banjaluka u putopisima zapisima i legendama“ Mate Džaje koju su priredili i izdali „Ramajana“ i „Deveta dimenzija“.

Sajamski dio festivala će i ove godine obradovati ljubitelje književnosti velikim popustima na štandovima izdavača iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Ovo je prvi značajniji festival koji se održava nakon pandemije u Banjaluci, sa kojim ste se izazovima kao organizatori susreli? Koliko je važno održati kontinuitet kulturnih događaja i u ovim teškim  vremenima?

Pandemija je sve zaustavila na nekoliko mjeseci. Program je bio spreman već početkom februara, ali je pretrpio određene izmjene zbog rizičnog prelaska državnih granica. Institucije kulture (Banski dvor, pozorišta...) ponudili su publici programe na Internetu. Naš umjetnički savjet se odmah na početku pandemije usaglasio da nećemo raditi online festival jer je „Imperativ“ zamišljen kao mjesto susreta pisaca, publike, izdavača, novinara koji pišu o kulturi, književnih kritičara, prevodilaca...dakle, mjesto na kojem će se osim predstavljanja novih književnih izdanja iz regiona, učesnici festivala povezati i dogovoriti saradnju za neke buduće projekte.
Institucionalna i sponzorska podrška kulturnim događajima i manifestacijama je smanjena i iako je jasno da nam svima treba biti prioritet očuvanje zdravlja i podrška zdravstvenom sistemu, život ne smije stati. Godinama već radimo na stvaranju nove publike, inovativnim programima pokušavamo (i uspijevamo) privući veći broj mladih ljudi, ponuditi zanimljive kulturne sadržaje u zamjenu za estradni šund. Zbog toga je važno održati kontinuitet kulturnih događaja. Poštovaćemo sve propisane mjere zdravstvene zaštite posjetilaca i učesnika u programima. Banski dvor raspolaže prostorima za kulturne namjene koji se mogu prilagoditi trenutnoj situaciji i omogućiti preporučenu fizičku distancu. Svi posjetioci će morati koristiti zaštitne maske u zatvorenom prostoru, a naši volonteri će se pobrinuti za dezinfekciju.

U Banjaluku će doći gosti i iz regije, koliko je važno da se na književnim susretima ove vrste razmjenjuju mišljenja i iskustva?

Uvijek je važno razmjenjivati mišljenja i iskustva. Djelimično sam već odgovorila na ovo pitanje kada sam objašnjavala zašto nismo željeli praviti online festival. Osnovni ciljevi „Imperativa“ su predstaviti publici novu književnu produkciju iz regiona, ali i izdavačima, urednicima, novinarima i prevodiocima predstaviti književnu scenu Banjaluke kako bi naši pisci konačno izašli iz lokalnih okvira. Ovdje stvara veliki broj talentovanih ljudi koji kroz svoja djela obrađuju značajne teme.

Koliko je pandemija koronavirusa uticala na kulturu u Banjaluci i RS, možemo li to u ovom trenutku sagledati?

Čini se da se kultura polako budi. Otvaraju se ljetne scene u pozorištima i mene kao konzumenta kulture to posebno raduje. Kulturni radnici poštuju sve preporuke, prilagođavaju programe trenutnoj situaciji i pronalaze načine kako da sačuvaju svoju publiku i ponude joj kvalitetne programe. Problem bi se mogao pojaviti sa nezavisnom produkcijom kulturnih dogadjaja zbog nedostatka novca.

U toku pripreme ovog festivala sve nas je zatekla pretužna vijest o smrti književnika, ali i umjetničkog direktora Imperativa Bekima Serjanovića. Koliko će se njegov odlazak odraziti na Imperativ, imajući u vidu da je on jedan od njegovih stubova?

Bekim je otišao prerano i iznenada. Aktivno je učestvovao u pripremi ovogodišnjeg programa. U budućnosti ćemo aktivno promovisati njegov književni rad i truditi se da očuvamo kvalitet programa „Imperativa“.

Kada je književna scena regije u pitanju šta biste ovom prilikom izdvojili, koje romane možemo potražiti na sajamskom dijelu Imperativa?

Uvijek je nezahvalno izdvajati neke autore i romane, ali evo Booka je upravo objavila reizdanje Bekimovog „Ljepšeg kraja“, kao i zbirku priča Maše Kolanović „Poštovani kukci i druge jezive priče“. Buybook je nedavno objavio novi roman Darka Cvijetića „Što na podu spavaš“. Na štandu Izdavačke kuće Lom naći će se roman Marka Tomaša „Nemoj me buditi“ i „Čvor na omči“ Draška Sikimića.  Sandorf nudi poslasticu za ljubitelje rokenrola – autobiografija Borisa Leinera „Sve bio je ritam“....

Čini mi se da je novina na festivalu kafa sa piscima. Koliko je važan taj direktan kontakt pisaca i čitalaca?

Želimo da tokom trajanja „Imperativa“ Banjaluka bude u znaku knjige. Od početka našeg rada trudimo se da povežemo sve ljude, organizacije i institucije u gradu koji se na bilo koji način bave književnošću. Kafić „Yoko“ je već prepoznat kao mjesto u kojem se organizuju razgovori o knjigama, promocije, izložbe slika, fotografija i humanitarne akcije. Do sada su mnogo uradili na afirmaciji mladih autora. Teško je reći da li je važan direktan kontakt pisaca i čitalaca. Nekome jeste, nekome nije.

Šta Vi čitate ovih dana, vjerujem da i pored obaveza oko pripreme festivala uspijevate pronaći vrijeme za pisanu riječ?

Čitam roman „Moja mačka Jugoslavija“ koju je napisao mladi finski autor porijeklom sa Kosova Pajtim Statovci. Ove godine je dobio najprestižniju finsku književnu nagradu „Finladnija“ za svoj  zadnji roman „Bolla“. „Moja mačka Jugoslavija“ je njegov prvi roman i do sada jedini preveden na naš jezik. Pajtim je 1990. godište i za njega će se tek čuti na našim prostorima.

 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.