Sablasno u centru Sarajeva: Prolaznici lica prekrivaju maskama i šalovima

Fotoreporter portala Klix.ba jutros je prošetao sablasnim ulicama u centru Sarajeva. Zrak opasan po zdravlje, sivilo i rijetki prolaznici s maskama na licu govore da su stanovnici glavnog grada BiH ozbiljno shvatili upozorenja o prekomjernom zagađenju

Klix / 12. Januar 2020

printscreen (KLIX)

Zbog izrazito pogoršanih vrijednosti kvalitete zraka Vlada KS proglasila je epizodu "Uzbuna" te izdala važne upute građanima u vezi sa boravkom na otvorenom, fizičkim aktivnostima, nošenju zaštitinih maski te korištenju motornih vozila odnosno gradskog prijevoza.

Nedjeljno jutro mnogi stanovnici Sarajeva odlučili su provesti u svojim toplim domovima, čemu svjedoče prazne ulice Ferhadija i Titova. Samo rijetki su jutros očito morali izaći napolje, pa su ubrzanim koracima išli ka željenoj destinaciji dok im je lice prekrivala zaštitna maska ili šal.

Situacija u Sarajevu po pitanju zagađenja zraka jutros je ipak znatno bolja nego sinoć, iako je zrak i dalje veoma nezdrav.

Prema mjerenjima u 10 sati indeks kvaliteta zraka na Bjelavama je iznosio 236, na Skenderiji 420, kod Ambasade SAD-a 405, na Vijećnici 119, dok je na Otoci izmjereno 336.

Indeks kvaliteta zraka iznad 50 se smatra nezdravim.

Zbog svega navedenog mnoge Sarajlije spas traže na obližnjim planinama poput Trebevića, Bjelašnice, Jahorine i Igmana.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.