<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

RUSKI RULET SA ŽIVOTIMA GRAĐANA: Blok 7 TE Tuzla znači još 50 godina zagađenja tuzlanskog kantona

ODLUKA POLITIČARA

Donosioci odluka uopšte ne vode brigu o dugoročnom interesu građana u BiH.

02. april 2019, 12:13

 

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrili su juče garanciju za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH kod Izvozno-uvozne banke Kine za izgradnju bloka 7 termoelektrane "Tuzla". Nedavno su to učinili i poslanici u Predstavničkom domu FBiH.

Delegati Doma naroda su, slijedeći primjer svojih kolega iz Predstavničkog doma u potpunosti ignorisali upozorenja Energetske zajednice koja je obavijestila BiH vlasti da ova garancija predstavlja nezakonitu državnu pomoć i da je u suprotnosti sa zakonima Evropske unije, što je potvrdio sam EU Komesar za proširenje Johannes Hahn.

Denis Žiško, koordinator programa energija i klimatske promjene u Centru za ekologiju i energiju rekao je da je rezultat glasanja u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine još jedan dokaz da donosioci odluka uopšte ne vode brigu o dugoročnom interesu građana.

"Ovom odlukom su delegati osudili svoje sugrađane na još 50 godina zagađenja, igrajući ruski rulet sa njihovim životima. Pošto delegati očito nisu prihvatili ekonomske, pravne i moralne argumente koje su ponudili Evropska unija, Energetska zajednica i civilno društvo, postavlja pitanje koji su interesi presudili", rekao je Žiško.

Pippa Gallop iz CEE Bankwatch mreže rekla je da nažalost ova odluka nije prvo-aprilska šala.

"Ovo glasanje je završni udarac za bosanskohercegovačku energetsku tranziciju koja je tek krenula. Ova odluka će osuditi zemlju na višedecenijsku ovisnost o uglju. Zašto su BiH donosioci odluka toliko odlučni u odbacivanju činjenice da alternative za ugalj ne samo da postoje već i da su konkurentne? Bosna i Hercegovina izdvaja stotine miliona eura godišnje kako bi subvencionirali ugalj, dok su energetska efikasnost i energija iz vjetra i sunca sistematski zanemareni. Obnovljivi izvori energije bi trebali biti nova norma, a ne samo 'salata kao prilog glavnom jelu'", rekla je Pippa Gallop.

Ova odluka juče je donesena uprkos upozorenjima iz Evropske unije i Energetske zajednice.

Iz evropskih krugova je izražena zabrinutost da elektrane na Balkanu, kako navode, zagađuju okolinu više nego višestruko brojnije termoelektrane u razvijenim evropskim zemljama, dok su iz Energetske zajednice ranije izrekli sumnje da garancija Federacije, vezana za ovaj projekat, ima elemente nedozvoljene državne pomoći.

Podsjetimo da je Sekretarijat Energetske zajednice prije nekoliko dana objavio da službeno otvara postupak protiv BiH za rješavanja spora o planiranoj garanciji Federacije BiH za kredit od 614 miliona eura od kineske Eximbank za izgradnju bloka 7 termoelektrane Tuzla.

Pokretanjem ovog postupka Sekretarijat pruža priliku Bosni i Hercegovini da u roku od dva mjeseca reagira na navode o nepoštivanju zakona o Energetskoj zajednici.

Vraćanje kineskog kredita je planirano na 20 godina, s petogodišnjim grace periodom.