<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

REUTERS: Facebook dozvolio objave o ratu u Ukrajini koje podstiču na nasilje protiv Rusa i Putina

SVIJET

Ova društvena mreža takođe će privremeno dozvoliti neke objave koje pozivaju na smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina ili bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, prema internim e-porukama moderatora sadržaja.

11. mart 2022, 9:54

 

Meta platforme omogućiće korisnicima Facebooka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje nad Rusima i ruskim vojnicima u kontekstu invazije na Ukrajinu, sudeći prema internim e-mailovima koje je Reuters vidio u četvrtak, u okviru privremene promjene politike o govoru mržnje.

Ova društvena mreža takođe će privremeno dozvoliti neke objave koje pozivaju na smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina ili bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, prema internim e-porukama moderatora sadržaja.

"Kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu, privremeno smo dopustili oblike političkog izražavanja koji bi inače kršili naša pravila poput nasilnog govora kao što je 'smrt ruskim osvajačima'. I dalje nećemo dopustiti vjerodostojne pozive na nasilje nad ruskim civilima", rekao je glasnogovornik Mete u saopštenju.

Pozivi na smrt lidera biće dopušteni osim ako ne sadrže druge mete ili imaju dva pokazatelja vjerodostojnosti, kao što su lokacija ili metoda, stoji u jednom e-mailu, u nedavnoj promjeni pravila tvrtke o nasilju i poticanju.

Pozivajući se na priču Reutersa, ruska ambasada u Sjedinjenim Državama zahtijevala je od Washingtona da zaustavi "ekstremističke aktivnosti" Mete.

"Korisnici Facebooka i Instagrama nisu vlasnicima ovih platformi dali pravo da određuju kriterije istine i međusobno suprotstavljaju nacije", objavila je ambasada na Twitteru.

Privremene promjene politike o pozivima na nasilje prema ruskim vojnicima odnose se na Armeniju, Azerbajdžan, Estoniju, Gruziju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Rusiju, Slovačku i Ukrajinu, navodi se u jednom e-mailu.

U e-mailu koji je nedavno poslan moderatorima, Meta je istaknula promjenu svoje politike govora mržnje koja se odnosi i na ruske vojnike i na Ruse u kontekstu invazije.

"Izdajemo dodatak u duhu politike kako bismo dopustili nasilni govor T1 koji bi inače bio uklonjen prema politici govora mržnje kada: (a) cilja na ruske vojnike, OSIM ratnih zarobljenika, ili (b) cilja na Ruse tamo gdje je jasno da je kontekst ruska invazija na Ukrajinu (npr. sadržaj spominje invaziju, samoodbranu itd.)", navodi se u e-mailu.

"To radimo jer smo primijetili da se u ovom specifičnom kontekstu 'ruski vojnici' koriste kao proxy za rusku vojsku. Politika govora mržnje i dalje zabranjuje napade na Ruse", navodi se u e-poruci.

Prošle sedmice Rusija je rekla da zabranjuje Facebook u ovoj zemlji kao odgovor na, kako je rečeno, ograničenja pristupa ruskim medijima na platformi. Moskva je ukinula tehnološke kompanije, uključujući Twitter, iz kojeg su rekli da su zabranjeni u ovoj zemlji, tokom invazije Rusije na Ukrajinu, koju Rusija naziva "specijalnom operacijom".

Mnoge velike platforme društvenih medija najavile su nova ograničenja sadržaja oko sukoba, uključujući blokiranje ruskih državnih medija RT-a i Sputnika u Europskoj uniji, te su tokom rata unijeli promjene u nekim od svojih politika.

E-mailovi su takođe pokazali da bi Meta dopuštao pohvale desničarskoj jedinici Azov, što je inače zabranjeno, u promjeni koju je prvi objavio The Intercept.
Glasnogovornik Mete ranije je rekao da ova kompanije "za sada čini manju iznim za hvaljenje jedinice Azov isključivo u kontekstu odbrane Ukrajine, ili u njihovoj ulozi kao dijela ukrajinske nacionalne garde".