REAKCIJE NA STEVANDIĆEVU ELIMINACIJU "Političari nisu navikli na sankcije, pa su se maksimalno bahatili. Spot je prešao crvenu liniju"

CIK BiH danas je eliminisala Ujedinjenu Srpsku Nenada Stevandića iz ovog izbornog ciklusa.

Elvir Padalović / 07. Oktobar 2020

Foto: BUKA

 

Pored eliminacije Ujedinjene Srpske, CIK je izrekao i kaznu od 10 hiljada KM  Nenadu Stevandiću, kao odgovornom licu te stranke, te je naloženo Ujedinjenoj stranci da povuče sa društvenih mreža sporni video spot.

Odluka je donesena jednoglasno.

Ujedinjena Srpska je eliminisana iz izbornog ciklusa zbog spornog video spota, koji je u suprotnosti sa Izbornim zakonom zbog širenja međunacionalne mržnje.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da je neprihvatljiva i neodrživa odluka Centralne izborne komisije BiH o poništavanju ovjere za učešće na izborima ove stranke i da će zbog toga biti upućena žalba Sudu BiH.

"Sve je to paraobavještajna igra i rađeno je po nalogu DF-a i SDA. Odluka je neodrživa i sve će biti veoma brzo pravno razjašnjeno. Članovi CIK-a ne znaju da sprovode izbore i stvaranjem afera pokušavaju da skrenu pažnju sa svoje nesposobnosti" rekao je Stevandić dodavši kako se radi o "paraobavještajnim strukturama koje preuzimaju i pravosudnu nadležnost, jer nigdje ne postoji pravosudna odluka o nekom govoru mržnje, kao ni odluka ombudsmana za ljudska prava."

Milorad Dodik je u svojoj reakciji kazao da je odluka "nelegitimne Centralne izborne komisije (CIK) BiH da poništi ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske zbog, kako su formalno naveli, objave spota ove partije, skandalozan je pokušaj da se u Republici Srpskoj sprovede izborni inžinjering po nalogu Bakira Izetbegovića, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, koji kontrolišu CIK". 

Ukoliko Ujedinjena Srpska bude onemogućena da pod uslovima koji važe za sve političke subjekte u BiH izađe na izbore, Dodik je najavio da će SNSD pozvati sve koalicione partnere da preispitaju učešće na predstojećim lokalnim izborima, jer je tijelo zaduženo za fer provođenje izbornog procesa "ozbiljno ugrozilo demokratičnost tog procesa u BiH i dovelo u pitanje povjerenje građana Republike Srpske u izbore".

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković za BUKU nije mogao detaljno govoriti o odluci CIK-a, jer nije dogovoren stav stranke, ali najavljuje borbu za učešće na izborima.

"Sazvao sam hitan sastanak pravnog tima Ujedinjene Srpske u prostorijama stranke. Razmatramo opcije, a ono što je sigurno da ćemo podnijeti žalbu Apelacionom odjelu Suda BiH", kazao je Petković za BUKU.

U kratkoj poruci rekao je da će Odluku komentarisati tek nakon što je zaprimi.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže za BUKU da je CIK napokon počeo da radi svoj posao.

Ona ipak dodaje da treba imati zadršku, obzirom da slučaj ide na Sud BIH, što ne mora značiti da će imati ovakav ishod.

"Naše pravosudne institucije su nas posebno iznenađivale proteklih dana, a i godina. Očito je da su se pod ovakvim neradom institucija pol. subjekti i akteri prilično opustili i iskazali visok nivo bahatosti, jer nikada nisu bili kažnjeni. Očito je da mnogi razumiju samo govor sankcija dok istovremeno obilato koriste govor mržnje, šire nacionalnu i vjersku netrpeljivost, misleći da je to duhovito. U spotu je pređena ta crvena linija, a o konsekvencama su morali mislilti oni koji su u ovakav ionako kontaminiran i devastiran javni prostor pustili onakve poruke", smatra Tanja Topić.

Za razliku od Tanje Topić, politički analitičar Velizar Antić smatra da je odluka CIK-a da isključi Ujedinjenu Srpsku iz prestroga. 

"Potpuno je jasno da spot zbog kog je ova stranka isključena iz izborne trke prevazilazi granice dobrog ukusa i igra na kartu jakog nacionalnog osjećanja kod naroda. Možemo reći i da spot prelazi granicu onog što je dozvoljeno. Međutim, mislim da je odluka CIK-a trebala da ide prema finansijskom kažnjavanju i nekom vidu upozorenja da ovakve stvari nisu dozvoljene i da bi eventualnim ponavljanjem ovakvog ponašanja mogli biti i isključeni iz izbornog procesa. Ovako mi djeluje da je na prvi nedozvoljen start sudija dodijelio crveni karton, a mogao je da dodijeli i žuti karton kao vid upozorenja da je sljedeći ovakav start i isključenje sa utakmice", kaže Antić za BUKU.

Sagovornici BUKE koje smo kontaktirali ranije povodom emitovanja ovog spota složili su se da se radi o potpuno pogrešnom spotu sa apsolutno neprihvatljivim porukama vjerske i nacionalne netrpeljivosti i govorom mržnje. Spot je nastavljen da se emituje i pored saznanja da se vodi postupak protiv Ujedinjene Srpske. Ujedinjena Srpska ima pravo žalbe na Odluku CIK-a. Drugostepeni organ u ovom slučaju biće Sud BiH.

 

 

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.