Prva knjiga Bože Vreće: Djelo "Mila" i sam Božo drugačiji su od svega što poznajete

Knjiga

Knjiga 'Mila' i sam Božo drugačiji su od svega onoga što poznajete i po pristupu pisanju i prema odnosu ka životu. Ovaj svojevrsni spomenar je vrsta priručnika o tome kako da volimo, kako da podržavamo jedni druge i kako je ljubav na našim putevima najveća snaga.

11. juni 2016, 12:00

 U sarajevskom Buybooku u subotu je održana konferencija za medije povodom objavljivanja i održavanja promocije knjige "Mila" autora Bože Vreće.

"Božo nas je prvo osvojio svojom muzikom i glasom, a sada kreće sa nekim drugim formama. Ovo je odlična uvertira u sve ono što se tiče njegovog autorskog angažmana koji će imati zaokruživanje u predstojećem autorskom albumu i predstavi 'Koštana'. Knjiga 'Mila' i sam Božo drugačiji su od svega onoga što poznajete i po pristupu pisanju i prema odnosu ka životu. Ovaj svojevrsni spomenar je vrsta priručnika o tome kako da volimo, kako da podržavamo jedni druge i kako je ljubav na našim putevima najveća snaga", rekla je Kristina Ljevak, recezent Vrećine nove knjige dodavši kako je "Mila" djelo o ženi, ženi majci, ženi nani, ženi prijateljici i ženi u svima nama bez obzira kojem rodu pripadamo.Damir Uzunović, direktor izdavačke kuće Buybook, također se osvrnuo na Vrećinu knjigu koja je prije samog predstavljanja za mnoge označavala veliku misteriju.

"Božu sam doživljavao prije svega na sjajnog interpretatora sevdalinke čiji glas podsjeća na velikana Himzu Polovinu. Nakon odličnih koncerata i spotova, pročulo se da Božo piše knjigu i da je to roman, možda autobiografija, a možda ipak dnevnik ili neobični zapisnici sa snimanja spotova, ili pak strast sakupljanja kulturno-historijske građe.

Onda je došla vijest da knjiga nije ništa od toga nego Božina poezija, međutim kada su ga kontaktirali naši urednici Lana Krstić i Goran Samardžić, Božo mi je poslao tekst koji je bio sve od navedenog", prisjeća se Uzunović.

On je istakao kako je prvi osjećaj nakon čitanja bilo shvatanje da ulazi u tajni svijet stvaranja sevdalinke i da pred sobom ima njenog autentičnog autora. Također, tvrdi, Uzunović, knjiga bi se najbliže mogla odrediti knjigom pisanja bosanske sevdalinke. 

"Mila je ime Božine majke. O važnosti tog imena govori to da se unatrag čita kao Alim – jedno od 99 Božijih imena. Knjiga je spomenik ljubavi majke i sina, praprimjer tuge koje nastaju iz nesretnih veza i trpnje jer nikada ne bude onako kako srce kaže", zaključio je Uzunović.

Sam autor se zahvalio izdavačkoj kući i njenom direktoru kazavši kako su oni otvorili vrata štivu i stranicama koje su pisane njegovom emocijom.

"Knjiga jeste svojevrstan spomenar i vodič kako se trebamo zapitati šta je ljubav i šta je smisao života", zaključio je Božo Vrećo.

Knjigu "Mila" uredila je Lana Krstić, a promocija će se održati u subotu navečer, u 18:30 sati u sarajevskom Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.