Potpredsjednik RS: Vlast se krije iza srpskog naroda i označava ga kao genocidni

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić (SDA) za Buku govori o odluci Visokog predstavnika, zakonima koje usvaja RS kao odgovor i uopšte o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

Milovan Matić / 30. Juli 2021

 

Kako gledate na odluke da se u RS usvoje izmjene Krivičnog zakona i da se donese novi zakon koji bi bio odgovor na odluku Visokog predstavnika? 

Još uvijek nisam imao priliku vidjeti ovo zakonsko rješenje. Ako je suditi po onome što se može vidjeti u medijima, radi se o veoma diskutabilnim zakonskim rješenjima. Ukoliko budu uistinu ovakva kako mediji pišu, ona su bez ikakve sumnje u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine.
Nikakav zakon nema pravo ograničiti slobodu mišljenja, iznošenje argumenata i činjenica u pravcu popravljanja i uređenja sistema u kojem živimo.

Čini mi se da ovako koncipirana zakonska rješenja upravo imaju tu intenciju.

Zakon ne može ograničiti niti zabraniti upotrebu sudski presuđenih činjenica, a činjenice su da je Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine presudio da su vojska (VRS) i dijelovi policije bosanskih Srba počinili genocid nad muslimanima, Bošnjacima stanovnicima “sigurne zone” UN Srebrenica.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je političkog vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića za genocid i druge teške ratne zločine, prethodno je predsjednik NSRS-a Krajišnik osuđen za teške ratne zločine, kao i Biljana Plavšić, također, bivša predsjednica entiteta RS.
Komandant vojske bosanskih Srba Ratko Mladić kao i mnogi drugi nižerangirani komandanti i vojnici osuđeni su za genocid i druge teške ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu i pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u postupku protiv Simatovića i Stanišića u tački 24. kaže “Iz razloga navedenih u presudi, Pretresno vijeće je uvjereno da je barem od augusta 1991. godine postojao udruženi zločinački poduhvat. Zajednička zločinačka svrha ovog poduhvata bila je da se izvršenjem krivičnih djela, za koja se tereti u optužnici, većina nesrpskog stanovništva prisilno i trajno ukloni sa navedenih područja. Tu zajedničku zločinačku svrhu dijelili su određeni visoko pozicionirani politički, vojni i policijski rukovodioci iz Srbije, srpskih autonomnih oblasti Krajine i Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, kao i iz Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije preimenovane u Republiku Srpsku.”
Ovo su činjenice koje se neće prestati iznositi i na koje će javnost i dalje biti podsjećana bez obzira na bilo kakav zakon.

Vi možete oko kuće podići bodljikavu žicu, možete je zaštiti i zakonom, ali činjenice o temeljima te kuće vama i vašim komšijama  su poznate, uvijek će i iznova progoniti vas, bez obzira da li vi zabranili komšijama da vas podsječaju na to.

Vidite li nešto sporno u najavljenim izmjenama Krivičnog zakona RS kada govorimo o kažnjavanjima onih koji RS ili narode koji žive u njoj nazivaju genocidnim ili agresorskim? 

Naravno da je čitav taj koncept sporan i ima za cilj zastrašivanje žrtava prije svega Bošnjaka i njihovih predstavnika da prestanu govoriti istinu i tražiti pravdu. On ima za cilj i djelovati prema svim drugim građanima kojima je interes istina i pravda. Ja nisam primijetio da je neko od Bošnjaka koristio termin genocidni narod.

Činjenica da je za počinjeni genocid bio potreban veliki broj ljudi, puno veći od broja osuđenih ipak ne govori o cjelokupnom narodu. Vlast entiteta RS svojim aktivnostima želi namjerno da čitav srpski narod drži u okovima genocida. Upravo vlast entiteta nameće srpskom narodu kolektivnu odgovornost, a mi u kontinuitetu pozivamo da se počinioci genocida kazne i da se skine kolektivna odgovornost sa srpskog naroda.

Vlast entiteta nagrađivanjem, veličanjem presuđenih ratnih zločinaca i negiranjem genocida čini najveću štetu srpskom narodu, najveću nakon onih koji su počinili genocid.

Ona to čini iz potrebe da se krije iza naroda, jer nema hrabrosti da preuzme odgovornost za postupke koje poduzima u pogledu negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. 

Upravo vlast entiteta RS svojim postupcima označava srpski narod kao genocidni.

Može li RS zakonom o neprimjenjivanju odluke Visokog predstavnika odbiti saradnju sa pravosudnim i bezbjednosnim institucijama BiH i da li očekujete reakciju po pitanju ocjene ustavnosti ovih izmjena i donošenja novih zakona?

Ove aktivnosti krše Dejtonski mirovni sporazum, jer visoki predstavnik je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, a i njegove nadležnosti su u potpunosti jasne.

Naravno da entitetski zakon, kakav god da je, on ni na koji način neće spriječiti rad državnih policijskih agencija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i državnog tužilaštva. To je priča koja traje zadnjih petnaest godina i vidjećemo kako će ona završiti. 
Izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik primjenjivaće se na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Od njegove primjene korist će imati svi građani.

Aktivnosti koje provodi vlast u entitetu RS, potpomognuta opozicijom, su u zoni antiustavnog i antidejtonskog djelovanja, jer nijedan entitet nema nadležnost da uskrati pravo djelovanja državnih organa na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a u ovom slučaju čini mi se da se o tome radi. 

Već kod samog predlaganja i donošenja ovakvih zakonskih rješenja  postoje elementi za procesuiranje onih koji to čine za antiustavno i antidejtonsko djelovanje i sigurno da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine po službenoj dužnosti treba da reaguje.
Ako zakonska rješenja budu ovakva kakva se spominju u medijima, sigurno da će morati proći ocjenu usklađenosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine. U konačnici, ja sam uvjeren da će se pokazati da je ovo bio jalov pokušaj vlasti u entitetu da se suprotstave odluci Visokog predstavnika, slobodi govora, misli, predlaganja, širenju istine i zagovaranju pravde.
 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.