Porast broja slučajeva u Evropi, ali ne i u Švedskoj

Švedska ima jednu od najnižih stopa infekcije na kontinentu.

BUKA portal / 16. Septembar 2020

 

DOK mnoge europske zemlje bilježe novi porast broja slučajeva na razine koje nisu zabilježene od vrhunca pandemija covida-19, Švedska ima jednu od najnižih stopa infekcije na kontinentu. Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), ova skandinavska zemlja imala je u utorak kumulativnu 14-dnevnu stopu novih slučajeva od 22,2 na 100.000 stanovnika. Za usporedbu, Španjolska ima stopu 279, Francuska 158,5, Češka 118, Belgija 77, Velika Britanija 59, a sve spomenute zemlje u proljeće su, za razliku od švedskog blagog pristupa, imale lockdown, piše The Guardian.

Čak 23 od 31 europske zemlje koje prati ECDC imale su veće stope infekcije. Novi slučajevi, o kojima se odsad u Švedskoj izvještava od utorka do petka, pojavljuju se otprilike na razini s kraja ožujka, a podaci nacionalne javnozdravstvene agencije pokazuju da je samo 1,2 posto od 120.000 testova prošlog tjedna bilo pozitivno.

Tegnell: Nemamo širenje zaraze

Švedska također ima manje novih infekcija po danu nego njeni nordijski susjedi Norveška i Danska. Trenutačno je na intenzivnom liječenju u švedskim bolnicama 15 pacijenata s covidom-19.

"Nemamo novo širenje zaraze kao što imaju mnoge druge zemlje. Na kraju ćemo vidjeti kakvu razliku čini strategija koja je održiva i koja se može dugoročno slijediti, umjesto strategije koja nosi lockdown, pa otvaranje, pa opet lockdown i tako stalno ispočetka", rekao je Anders Tegnell, glavni švedski epidemiolog i arhitekt strategije bez lockdowna, za francusku televizijsku kuću France-24, dodajući da je njegova zemlja uglavnom zadovoljna cjelokupnom strategijom.

Maske nisu preporučene, zabranjena okupljanja više od 50 ljudi

Za razliku od mnogih zemalja, Švedska je zatvorila škole za učenike starije od 16 godina, ali ne i za mlađe, inzistirajući na pohađanju nastave. Škole i sveučilišta sada su ponovno otvoreni. Također su zabranjena okupljanja više od 50 ljudi, a osobama starijima od 70 godina i rizičnim skupinama preporučena je samoizolacija. Od švedske 10-milijunske populacije zatraženo je, ali ne i naređeno, da se drži fizičke distance i da radi od kuće, ako je moguće, što je većina prihvatila. Trgovine, barovi, restorani i teretane ostali su otvoreni, a maske zasad nisu preporučene, piše Guardian.

Tegnell kaže da je švedska strategija dugoročno održivija

Tegnell je inzistirao na tome da cilj nije brzo postizanje imuniteta krda, nego usporavanje širenja virusa kako bi se zdravstvene službe mogle nositi s pandemijom. Međutim, rekao je i kako se švedska strategija pokazala dugoročno održivijom. Ovaj pristup našao se na udaru u zemlji i inozemstvu početkom godine, kad je broj smrtnih slučajeva rastao. S 574 preminula od koronavirusa na milijun stanovnika, Švedska ima pet puta veću stopu od Danske i 10 puta veću od Norveške i Finske, ali manju nego neke zemlje koje su uvele lockdown, poput Velike Britanije, Španjolske i Italije.

Tegnell je za France-24 rekao kako visoka stopa smrtnosti nije povezana s cjelokupnom strategijom, nego s neuspjehom u sprječavanju katastrofalnog širenja virusa u domovima za starije, u kojima se dogodila većina od švedskih 5846 smrtnih slučajeva. "Naravno, nešto je tu pošlo po zlu", rekao je Tegnell.

Vlada je u utorak objavila kako od listopada ukida zabranu posjeta domovima za starije koja je uvedena još 1. travnja. "Rizik je ukinuti zabranu. Želim da sada svatko preuzme odgovornost", rekla je ministrica za socijalna pitanja Lena Hallergren.

Johan Carlson, ravnatelj švedskog Zavoda za javno zdravstvo, prošli je tjedan rekao da je strategija uspješna zato što su poruke javnosti bile jasne i konzistentne te su stavljale naglasak na osobnu odgovornost: "Svrha našeg pristupa je da ljudi sami shvate potrebu da slijede preporuke i smjernice. Nema drugih trikova prije nego što medicinske mjere, ponajprije cjepivo, postanu dostupne. Švedska populacija je to primila srcu."

"Švedska strategija bila je konzistentna i održiva"

"Švedska strategija bila je konzistentna i održiva. Vjerojatno sada imamo manji rizik od širenja zaraze nego druge zemlje", rekao je Jonas Ludvigsson, profesor epidemiologije na uglednom Karolinska Instituteu u Stockholmu.

Francuska je u subotu imala 10.561 novi slučaj u jednom danu, najviše otkako je počela pandemija. Španjolska je također zabilježila alarmantan porast, a početkom rujna postala je prva europska zemlja s ukupno više od 500.000 zaraženih. Češka je u nedjelju prijavila najveći dnevni porast broja novozaraženih već treći dan zaredom, a veći broj dnevnih slučajeva bilježi i Velika Britanija, zaključio je Guardian.

Index.hr


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.