POPUŠTANJE MJERA: Istražili smo koje usluge pacijenti već danas mogu dobiti u bolnicama i domovima zdravlja

Evo koje usluge su već danas dostupne

Tatjana Čalić / 13. Maj 2020

 

Na osnovu preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije, bolnicama u Republici Srpskoj i domovima zdravlja naloženo je vraćanje u rad specijalističkih i supspecijalističkih usluga sa 50 posto kapaciteta. Kako bismo saznali koje usluge sada mogu dobiti pacijenti, kontaktirali smo više ustanova, a odgovori su pristigli iz Univerzitetsko kliničkog centar Republike Srpske, Doma zdravlja Banjaluka i "Medico-S", jedinog centra za vantjelesnu oplodnju u RS.

Na stari režim rada vratile su se brojne klinike i ambulante

Kako nam je rečeno u UKC RS, u protekloj sedmici počele su da rade ambulante Klinike za onkologiju i ambulante Klinike za kožne i polne polesti, dok su ambulante Klinike za ginekologiju i akušerstvo već održavale proces rada i u vrijeme pandemije izazvane novim korona virusom.  

Na lokaciji u centru grada, dodaju, protekle sedmice, sa radom su počele i ambulante Klinike za dječije bolesti, Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju, Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju, Klinike za ortopediju i traumatologiju, kao i Službe za neurohirurgiju. 

Od danas, 13. maja, takođe na lokaciji u centru grada, sa radom počinju ambulante Klinike za unutrašnje bolesti (Gastroenterološka, Endokrinološka, Hematološka, Nefrološka i Reumatološka), kao i Neurološka ambulanta i Pulmološka ambulanta. 

Navode i da od 18. maja sa radom počinje i Pulmološko – onkološka ambulanta Klinike za plućne bolesti, isto na lokaciji u centru grada. 

„Prilikom dolaska pacijenata u ambulante, strogo će se primjenjivati mjere zaštite od širenja novog korona virusa. To podrazumijeva mjerenje temperature na ulazu, dezinfekciju prije ulaska u objekat, obavezno nošenje rukavica i maski, a ispred same ambulante, medicinska sestra/tehničar će izvršiti dodatnu kontrolu sprovođenja ovih mjera. Takođe, prilikom naručivanja, vodiće se računa o vremenskom razmaku između dva specijalstička pregleda“, pojasnili su na UKC RS, navodeći da će se ambulante preostalih klinika, zavoda i službi puštati u rad u toku narednog perioda. 

Što se tiče izvođenja operativnih zahvata, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske svi hitni slučajevi se zbrinjavaju odmah. Elektivni odnosno „hladni“ operativni program će početi da se radi u najskorije vrijeme, u zavisnosti od procijenjene epidemiološke situacije, a sve u cilju zaštite zdravlja naših pacijenta.  Planirano je da prednost imaju onkološki pacijenti, pacijenti čije zdravstveno stanje je ugroženije, kao i oni kojima je otkazan termin zbog epidemiološke situacije, o čemu će odlučivati medicinska struka. 

U Domu zdravlja Banjaluka dostupne tri usluge pacijentima

Kako su nam rekli u Domu zdravlja Banjaluka, u protekla dva mjeseca službe ove ustanove su zbrinjavale akutna i urgentna stanja, te brinule o mentalnom zdravlju građana, obavljale savjetovalište i vakcinaciju za djecu, a od ponedeljka, 11.05.2020. godine, pacijentima su dostupne i usluge Odjeljenja za hematološku i biohemijsku dijagnostiku –otvorena je laboratorija u Ulici Vladike Platona, potom Specijalističke ambulante iz ginekologije, gdje pored redovnog pregleda trudnica, započinju pozivanje i preglede pacijentica sa drugom neodložnom simptomatologijom. 

„Pacijentice koje su redovno naručene na preglede kod određenog ginekologa dolaziće na pregled u smjenu i u terminu kada su naručene, a pacijentice koje nisu mogle doći na pregled zbog trenutne epidemiološke situacije će nakon naručivanja putem telefona biti pregledane kod ginekologa koji u tom periodu imaju slobodne termine za pregled. Radno vrijeme Specijalističkih ambulanti iz ginekologije biće od 07:00 do 19:00 časova, svakim radnim danom“, pojašnjeno je.

Takođe sa radom je počela i Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu.

Postupci vantjelesne oplodnje

Kako nam je rekla Danijela Filipović, portparolka zdravstvene ustanove Medico-S, u početnoj fazi vraćanja na uobičajeni režim rada prednost će imati pacijenti koji su bili planirani za postupak vantjelesne oplodnje u drugoj polovini marta, potom u aprilu i maju mjesecu.

„Imajući u vidu preporuke strukovnih udruženja i razumijevanje prema pacijentima, u prvoj fazi uspostave rada prioritet dajemo pacijentima poodmakle reproduktivne životne dobi, potom svim vrstama liječenja iz oblasti onkofertiliteta, pacijenticama sa umjerenom rezervom jajnika i teškim oblicima muškog steriliteta“, pojasnila je Filipović, napominjući da samo pacijenti bez simptoma bolesti Covid-19 mogu započeti postupak vantjelesne oplodnje. 

„Pacijenti kod kojih se sumnja na COVID-19 infekciju ili su bili u kontaktu sa oboljelom osobom moraju uraditi RT-PCR test (i/ili serološki test) prije započinjanja postupka, a pacijenti sa pozitivnim testom na SARS-CoV-2 ne mogu pristupiti postupku vantjelesne oplodnje do potpunog ozdravljenja.“
 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.