Poplavi “divljih” portala se što prije mora stati u kraj

Dragiša Sikimić, urednik portala “Moja Hercegovina” kaže da stanje po pitanju slobode medija nikako nije dobro, jer se u proteklih par godina nije dogodila nikakva značajna promjena na bolje.

Tatjana Čalić / 03. Maj 2021

Tako I u godinam iza nas imamo zabilježene ozbiljne verbalne, ali i fizičke napade na neke od najpoznatijih novinara iz Banjaluke, Sarajeva, Trebinja  i drugih gradova Bosne i Hercegovine, dok istovremeno odgovor državnih institucija na navedene napade nikako nije zadovoljavajući. 

“Želim naglasiti dakle da je bezbjednost novinara u BiH zaista ozbiljno ugrožena, i o tome treba glasno govoriti u svakoj prilici”, ističe za BUKU Sikimić dodajući da je na medijske slobode, ali i stanje u medijskim redakcijama generalno, posebno negativan uticaj imala pandemije, što je i bilo neminovno.

Tako su mnoge redakcije primorane raditi u smanjenom kapacitetu, što je rezultiralo i smanjenjem produkcije, u kontekstu i manjeg broja medijskih sadržaja, a prečesto i slabijeg kvaliteta istih, iskren je Sikimić. 
Sve to logično utiče i na samoodrživost manjih lokalnih medija, u koje spada i redakcija portala “Moja Hercegovina”. Na sreću, oni su se uspjeli izboriti za opstanak kroz nekoliko projekata koje implementiraju, i sada jedva čekaju kraj pandemije da bi mogli nastaviti rad još jačim i kvalitetnijim intezitetom. 

“Na kraju, kao najveći problem online medijske scene kod nas, uvijek naglašavam tu lošu zakonsku regulaciju online medija u BiH, odnosno poplavu nelegalnih, da ne kažem "divljih" portala, koji najčešće služe kao propagandni alati političkih partija. Tome se mora stati u kraj što je prije moguće”, Sikimićeva je poruka na kraju razgovora za BUKU povodom Svjetskog dana slobode medija.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.