Evo zašto su stanari ogorčeni zbog odluke da se sruši "Kino Kozara" u Banjaluci

Uprkos protivljenju stanara, jutros su započeli radovi na rušenju kina Kozara u Banjaluci. Bageri su počeli da ruše zgradu.

BUKA / E.P. / 16. Septembar 2020

Foto: BUKA

Stanari zgrada oko bivšeg kina Kozara, nezadovoljni odlukom gradskih vlasti da se kino sruši, a na njegovom mjestu podigne dvanaestospratna zgrada, odlučili su da se samoorganizuju i ranije su počeli skupljanje potpisa protiv te odluke.

Razlozi za protivljenje su brojni. 

Počev od izgradnje dvosmjerne ceste, koja prolazi tik do ulaza, a pravi se samo da bi građevinske mašine imale nesmetan pristup gradilištu, pa do same zgrade čijom bi izgradnjom bila uskraćena dnevna svjetlost za stotine stanara.

Stanari napominju da bi njihovi trenutni problemi sa kanalizacijom, koja u pojedinim ulazima plavi podrume, bili dodatno uvećani priključenjem jedne tako velike zgrade na postojeći sistem.

Sama gradnja, koja bi trebala trajati nekoliko godina, izložila bi stanare buci i prašini ljeti a blatu zimi.

Jedna od zgrada u ulici Sime Šolaje 5, već oslabljenja rušenjem nosećeg zida, bila bi veoma ugrožena kopanjem temelja neposredno pored nje.

Postoji još mnogo razloga koje smo čuli od stanara da se zgrada ne gradi na tom mjestu, blizina obdaništa i izlaganje djece buci, pa do bojazni da bi takva zgrada direktno uticala na pad cijena njihovih nekretnina.

Građani nude i alternativno rješenje, a to je zamjena zemljišta na nekoj atraktivnoj lokaciji, pogodnoj za gradnju tako visoke zgrade.


 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.