Ovo je prva zemlja u kojoj se može plaćati bitcoinom

JUČER je Salvador, koji nema svoju valutu, postao prva zemlja na svijetu koja je uvela bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja nakon što je Kongres usvojio prijedlog predsjednika Nayiba Bukele o prihvaćanju te kriptovalute.

BUKA portal / 10. Juni 2021

 

Sa 62 od 84 moguća glasa zakonodavci su glasali za donošenje zakona o prihvaćanju bitcoina, usprkos bojazni od mogućeg lošeg učinka na program Salvadora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u vrijednosti od milijardu dolara.

Predsjednik Bukele zagovara korištenje bitcoina jer bi, po njegovom mišljenju, to moglo zaštititi devizne doznake iseljenika od ekstremno visokih naknada u dolarskim transferima.

Američki dolar ostaje legalno sredstvo plaćanja

Bukele je pritom istaknuo da bi američki dolar i dalje bio legalno sredstvo plaćanja.

"To će donijeti financijsku uključivost, ulaganja, turizam, inovacije i gospodarski razvoj naše zemlje", rekao je Bukele.

Salvador je zemlja s velikom emigracijom. Procjenjuje se kako iz Sjedinjenih Država svake godine dolazi oko 6 milijardi dolara doznaka koje šalje oko dva milijuna iseljenika, što predstavlja petinu BDP-a.

Te doznake iz Sjedinjenih Država dolaze do žitelja Salvadora preko više financijskih posrednika uz naknade od po 20 posto, dok kod kriptovaluta nema naknada za transakcije.

U bitcoinu će moći plaćati i poreze

Šef države je kazao da će korištenje bitcoina biti prepušteno slobodnom izboru te da neće predstavljati rizik za one koji ga koriste. Vlada će, nastavio je, jamčiti konvertibilnost u dolare u trenutku transakcije putem 150 milijuna dolara teške zaklade pri državnoj banci za razvoj BANDESAL.

Prema zakonu, tvrtke će morati prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja za robe i usluge. U toj kriptovaluti će biti moguće plaćati i poreze.

Korištenje bitcoina kao zakonskog sredstva za plaćanje počet će za 90 dana, a devizni tečaj bitcoina prema dolaru će odrediti tržište.

Bitcoin bilježi svoje najbolje dane u posljednja dva tjedna, s rastom od šest posto, te se približava cijeni od 35.200 američkih dolara. 

Financijski regulatori upozoravaju da bitcoin olakšava pranje novca i ostale nezakonite radnje. Bukele odbacuje te primjedbe i tvrdi da kriminalci već naveliko koriste američki dolar i ostala novčana sredstva za pranje novca.

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.