Opet problemi u “Zraku”: 60 radnika će spavati u prostorijama firme jer im kasne plate

“Nemamo pomoć ni od koga, ni posla ni para. Tako je isto i u ostalim firmama”, kaže za BUKU Armin Hubijar, član sindikata uposlenika Zraka.

Slađan Tomić / 02. August 2021

 

Problemi u sarajevskom „Zraku“ ponovo su isplivali na površinu. Radnici posrnulog bisera namjenske industrije s vremena na vrijeme organizuju proteste, uprava šuti, nađe se neko privremeno rješenje i sve u krug. „Hajmo Jovo nanovo“, tako bi se najlakše mogla opisati menadžerska sposobnost onih koje su imenovali najveći protagonisti hvalospijeva o namjenskoj industriji u BiH.

Još 2018. dugovanja „Zraka“ prema radnicima i bivšim radnicima, s kamatama, iznosila su više od 10 miliona maraka.

Posljedna od bezbroj kriza uzrokovana je činjenicom da radnici nisu primili plate dva mjeseca. Zbog toga će večeras 60 radnika noćiti u prostorijama ovog preduzeća. Ostali bi noćili, ali im zdravstveno stanje to ne dozvoljava.

"Kriminal oko fabrike i u samoj fabrici je nevjerovatan i zbog toga tražimo smjenu direktora, ali i nadzornog odbora kompanije", poručio je predsjednik Sindikalne organizacije Zraka Emir Kominlija.

“Nemamo pomoć ni od koga, ni posla ni para. Tako je isto i u ostalim firmama”, kaže za BUKU Armin Hubijar, član sindikata uposlenika Zraka.

Na naš upit da li je proizvodnja stala kaće kako Zrak nema aktuelnih ugovora pa je proizvodnja obustavljena.

“Mi čekamo da nam se neko iz uprave obrati, i dok se to ne desi, ostajemo ovdje”, dodaje Hubijar.

U srijedu će se radnicima Zraka u protestu pridružiti i bivši radnici kojima nisu isplaćene dobijene tužbe.

 

  

  

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.