Od danas promjena za bh vozače koji putuju u Evropsku uniju

Vlasnici motornih vozila iz BiH moći će od ponedjeljka, 19. oktobra 2020. godine, putovati bez kontrole postojanja zelene/bijele karte u zemlje Evropske unije, Švajcarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju, saopšteno je iz Biroa zelene karte u BiH.

BUKA portal / 19. Oktobar 2020

U saopštenju se precizira da je nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterijuma i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u BiH potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je BiH postala članica tzv. Podsistema registarske oznake.

 Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa EU, Švajcarske i Lihtenštajna, Andore, Islanda, Norveške, Srbije, te odlukom Komisije EU od 28. septembra o primjeni direktive Evropskog parlamenta i Savjeta vlasnicima motornih vozila iz BiH je omogućeno da od 19. oktobra putuju u te zemlje bez kontrole postojanja zelene / bijele karte.

„To praktično znači da organi na granicama Evropskog ekonomskog prostora i drugih navedenih zemalja prestaju sa obavezom kontrole postojanja zelene/bijele karte, kao dokaza o postojanju osiguranja od odgovornosti za štetu pričinjenu trećima, za sva vozila sa registarskim oznakama“, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način se vozila iz BiH u svemu izjednačavaju sa vozilima iz EU, Švajcarske, Andore, Islanda, Norveške i Srbije, što se može smatrati dostizanjem najviših standarda kada je riječ i korištenju motornih vozila u Evropi, istakli su iz Biroa zelene karte BiH.

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) pozitivno ocjenjuje evropsku odluku da se vozačima iz Republike Srpske i BiH omogući putovanje u zemlje EU, te Švajcarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju bez takozvanog zelenog kartona, ali da treba nastaviti raditi na tome da se ukine obavezno posjedovanje zelenog kartona za vozače iz Srpske i BiH u svim zemljama iz Evrope.

AMS RS poziva sve vozače iz Srpske i BiH da se prije polaska na put u neku od evropskih zemalja dobro informišu o samoj ruti kretanja, jer je lako moguće da neka od zemalja u tranzitu traži posjedovanje zelene/bijele karte osiguranja.
 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.