Od juna povećanje plata svim radnicima u Republici Srpskoj!?

Višković obećao

SRNA / 21. Maj 2021

Svim radnicima u Republici Srpskoj od juna će biti povećana plata, za šta će iz budžeta biti izdvajano oko 105 miliona KM na godišnjem nivou, izjavio je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Višković je rekao da će plata biti povećana i radnicima u realnom i u javnom sektoru.

On je pojasnio da će radnicima u zdravstvu plata biti povećana za još dodatnih šest odsto, dok će zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova, obrazovanju na svim nivoima, kulturi i institucijama pravosuđa plata biti povećana za još dodatnih pet odsto.

"Ostali radnici, uključujući i javni i realni sektor, imaće povećanje zavisno od toga koliku platu primaju na današnji dan, a po osnovu promjene Zakona o porezu na dohodak, gdje će neoporezivi dio u Republici Srpskoj sa 500 KM ići na 700 KM", rekao je Višković za BHT1.

Višković je naveo da će po tom osnovu u budžet Republike Srpske biti uplaćeno oko 43 miliona KM manje.

Premijer Srpske je pojasnio da će za povećanje plata na godišnjem nivou biti utrošeno oko 105 miliona KM.

"Pošto će ove godine ići od juna, polovina tog iznosa treba da se izdvoji. Znači od tih 105 miliona KM, biće potrošeno oko 50 miliona do kraja godine za povećanje plata", rekao je Višković.

On kaže da sredstva za povećanje plata u Srpskoj neće biti obezbijeđena iz zaduženja, ni sa Londonske berze, nego isključivo na osnovu procjene onoga što se dešava u prvom kvartalu ove godine.

"Rast direktnih poreza u Republici Srpskoj za prva tri mjeseca ove godine je 18 odsto, a indirektni porezi su u prva tri mjeseca bili negativni, oko dva odsto manje prihoda u odnosu na 2020. godinu, dok su u aprilu već bili tri odsto u plusu, a za prvih 15 dana u maju to je oko osam odsto u plusu", pojasnio je Višković.


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.