OBJAVLJENA NOVA STUDIJA: Evo koliko su efikasne dvije doze Pfizera i Astrazenece protiv delta soja

Dvije doze vakcine Pfizer ili AstraZenece COVID-19 gotovo su jednako učinkovite protiv visoko prenosive varijante Delta koronavirusa kao i protiv ranije dominantne varijante Alpha, prema novoj studiji, objavio je Reuters

Agencije / BUKA / 22. Juli 2021

 

Istraživanje objavljeno u srijedu u New England Journal of Medicine pokazalo je da su vakcine visoko efikasne protiv varijante Delta, koja je sada dominantni soj u svijetu, pod uslovom da je osoba primila dvije doze.

Studija potvrđuje nalaze javnog zdravlja Engleske (PHE) u maju o efikasnosti vakcina protiv COVID-19 koje su napravili Pfizer-BioNTech i Oxford-AstraZeneca na osnovu podataka iz stvarnog svijeta.

Studija objavljena u srijedu otkrila je da je Pfizer bio 88 posto učinkovit u prevenciji simptomatskih bolesti iz Delta varijante s obe doze, u poređenju s 93,7 posto u odnosu na Alfa varijantu, uglavnom isto kao što je prethodno prijavljeno.

Dvije doze vakcine AstraZeneca bile su 67 posto efikasne protiv varijante Delta, u odnosu na 60 posto koliko je prvobitno prijavljeno, i 74,5 posto efikasne protiv varijante Alpha, u poređenju sa prvobitnom procjenom od 66 posto efikasnosti.

"Samo su skromne razlike u efikasnosti vakcine zabilježene kod varijante Delta u odnosu na varijantu Alpha nakon primanja dvije doze vakcine", napisali su istraživači iz javnog zdravstva u Engleskoj.

Podaci iz Izraela procjenjuju da je Pfizerova vakcina manje učinkovita protiv simptomatske bolesti, iako je zaštita od teške bolesti i dalje visoka.

PHE je ranije rekao da je prva doza bilo koje vakcine bila približno 33 posto efikasna protiv simptomatske bolesti iz Delta varijante.

Kompletna studija objavljena u srijedu pokazala je da je jedna doza injekcije Pfizera bila efikasna 36 posto, a jedna doza vakcine AstraZeneca oko 30 posto.

"Naše otkriće smanjene efikasnosti nakon prve doze podržalo bi napore da se maksimizira unos vakcine sa dvije doze među ranjivim skupinama u kontekstu cirkulacije Delta varijante", rekli su autori studije.

Nedavno su istraživači iz Beth Israel Deaconess Medical Center iz američkog grada Bostona također rekli da je u laboratorijskom okruženju odgovor antitijela iz jednokratne doze Johnson & Johnson vakcine dobro djelovao protiv Delte i da je imunološki odgovor trajao oko osam mjeseci.

U junu su proizvođači ruske vakcine Sputnik takođe rekli da je oko 90 posto efikasna protiv vrlo zarazne varijante Delta.

Istraživači su prethodno otkrili da je vakcina, koju je Rusija aktivno plasirala u inostranstvo, gotovo 92 posto efikasna protiv izvornog soja koronavirusa.

Denis Logunov, zamjenik direktora moskovskog Instituta Gamaleja koji je razvio Sputnjik, rekao je da se vrijednost efikasnosti Delta varijante izračunala na osnovu digitalnih medicinskih zapisa i podataka o vakcinama, izvijestila je ruska državna agencija RIA.

Međutim, vakcina Sputnik pokrenula je određene kontroverze jer je predstavljena javnosti i prije nego što je kompletno istraživanje završeno. Još uvijek čeka odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije.

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.