Obavezujuća odluka Parlamenta FBiH BiH o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana i dalje mrtvo slovo na papiru

Od 23. juna kada je usvojen Zaključak u Federalnom Parlamentu BIH o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije BiH nije napravljen niti jedan korak...

Maja Isović Dobrijević / 14. August 2020

Foto: Robert Oroz, ustupljena fotografija

 

Od 23. juna kada je usvojen Zaključak u Federalnom Parlamentu BIH o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije BiH nije napravljen niti jedan korak kako bi se uradila revizija postojeće dokumentacije s konačnim ciljem likvidiranja postrojenja malih hidroelektrana koja su štetna i pogubna za okoliš, ističu iz Udruženja Eko akcija.

Iz ovog Udruženja zahtijevaju vraćanje prirode i “riječnih tokova u prijašnje stanje kakvo je bilo prije izgradnje ovih riječnih čudovišta”.

Anes Podić iz Udruženja Eko akcija kaže da iz resornog ministarstva nema nikakvih vijesti po ovom pitanju.

“Ministrica okoliša već je dan poslije sve pokušala da prebaci na niže nivoe. Pored toga, dobili smo nezvaničnu informaciju da se neće pokušati ni raditi revizija izdanih dozvola. Mi kao Udruženje spremamo prijedloge izmjena nekoliko pravilnika koje predlaže ministarstvo, a usvaja vlada”, kaže za BUKU Podić i dodaje da tako za usvajanje prijedloga ne bi bila potrebna dugačka i neizvjesna parlamentarna procedura.

“To bi praktično dovelo do obustave gradnje i dobilo bi se na vremenu da se u parlamentu usvoje izmjene nekoliko zakona vezane za ove problematiku”, ističe Podić.

Robert Oroz, predsjednik Ekološko-humanitarne udruge „Gotuša” iz Fojnice za BUKU kaže da se u Federaciji se osjeti blagi zastoj u gradnji, koji će potrajati vjerovatno samo do izbora.

“Interesantna je izjava premijera SBK Tahira Lende (SDA) koji je izjavio da je Zaključak Parlamenta populistički i neprovodiv. Vlasnici MHE nisu se puno zabrinuli ni za pomenutu reviziju, što se može vidjeti iz brojnih primjera nepoštivanja ekološki prihvatljivog protoka, tako da smo prilikom obilaska lokacija ponovo zatekli suha korita rijeka, kao što je na primjer Pršljanica - Bugojno, Borovnica  - Fojnica, Crima - Prozor/Rama, Trešanica – Konjic”, kaže za BUKU Oroz.

Ostaje da vidimo kako će se situacija po ovom pitanju daje odvijati i da li se će ovaj zaključak provoditi u FBiH.

Podsjetimo da sličan zaključak u Parlamentu Srpske nije prihvaćen, a ministar industrije i rudarstva RS Petar Đokić nedavno je u završnoj riječi rekao da RS ne može rušiti izgrađene mini-centrale niti jednostrano raskidati ugovore, jer bi to imalo značajne posljedice po budžet RS.

Aktivisti su očekivali da će RS bar deklarativno prihvatiti ovu odluku, ali političke igre bile su jače od želje za zaštitu rijeka.

 

 

Redžib Skomorac, asistent na Programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu ranije je za BUKU rekao da je suspenzijom i nalaganjem preispitivanja štetne koncesione politike Federacija donekle pokazala svojevrsnu političku zrelost.

„Međutim, iako tek ostaje da se vidi njena dosljednost u provođenju jedne nove politike, ipak je evidentno da se atmosfera u energetskom sektoru mijenja. S druge strane, može se zaključiti da će životna sredina morati da pretrpi puno više štete, dok se vlasti u Srpskoj ne usaglase oko prioriteta i javnog interesa kojeg bi trebalo da štite. Iako su zaključci predloženi na Skupštini bili i sadržajniji od onih predloženih u Federaciji, ipak je jasno da vlasti u RS svoj legitimitet ne zasnivaju prevashodno na zastupanju opšteg interesa. Dok će Trstionica nastaviti da teče slobodno, sloboda rijeka u RS, kao što je to rijeka Bjelava, će i dalje ovisiti od pojedinaca i njihovih interesa, umjesto da nadležne institucije stanu u njenu zaštitu“, rekao je za BUKU Redžib Skomorac.

Zbog izjava o malim hidroelektranama danas su iz Centra za životnu sredinu tražili ostavku Petra Đokića, ministra energetike i rudarstva RS.  Iz ove organizacije navode da je ministar Đokić i zbog brojnih afera i istraga pokazao da je nekompetentan da bude na poziciji ministra energetike.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.