O AKADEMSKIM (NE)SLOBODAMA: Da li su vrata Univerziteta u Banjaluci zatvorena za Pravdu za Davida?

Slične konferencije su se organizovale od 2016. godine i nikad nije bilo problema, ali ove godine prvi put se među panelistima pojavljuje ime člana grupe Pravda za Davida.

Maja Isović Dobrijević / 28. Novembar 2019

Foto: BUKA

 

Konferencija „Pitanje sloboda u akademskom i javnom diskursu“, prema ranijim najavama, trebalo je da bude održana na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, ali juče je saopšteno da će se konferencija održati u Hotelu Bosna. Organizatori konferencije su Oštra nula, Filozofski fakultet Banjaluka, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i Fondacija Friedrich-Ebert-Stiftung Bosna i Hercegovina. Na konferenciji učestvuju društveni teoretičari i aktivisti.

Oštra nula, jedan od organizatora konferencije, saopštila je juče da konferencija ipak neće biti održana na Filozofskom fakultetu, zbog, kako nezvanično saznaju, najavljenog predavanja Ozrena Perduva iz Grupe za Davida.

U nezvaničnom razgovoru sa organizatorima konferencije, te sa predstavnicima Filozofskog fakulteta, saznajemo da su slične konferencije organizovane od 2016. godine na isti način i da do sada nisu imali problema sa korištenjem prostorija Fakulteta. Kažu da su, kao i ranijih godina, imali usmeni dogovor sa rukovodstvom Fakulteta o održavanju same konferencije.  

Milica Pralica iz Oštre nule rekla je da se konferencija organizuje od maja ove godine i da su predstavnici Fakulteta ranije imali priliku vidjeti dnevni red konferencije. Kaže nam da je nezvanično saznala da su predstavnici određenih struja sa Fakulteta uticali da se ova konferencija ne održi u njihovim prostorijama.

“Prošle sedmice dobili smo prvi poziv u kojem nam je rečeno da ćemo možda imati problema sa održavanjem konferencije na Filozofskom fakultetu, a juče nam je direktno rečeno da tražimo zamjensku lokaciju”, kaže Pralica za BUKU.

Konferencija u Hotelu Bosna, foto: BUKA

 

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, rekao je da rukovodstvo Univerziteta u Banjaluci nije informisano da se ta konferencija i dešava.

“Internim aktima je propisano kako se neki događaj može organizovati na Univerzitetu. Potrebno je da organizator konferencije najavi konferenciju i dostavi agendu Univerzitetu u Banjaluci. Ja agendu i informaciju o konferenciji nisam imao na uvidu uopšte, tako da ne znam o čemu se radi. To možete pitati na Filozofskom fakultetu. Ovo je period kada je nastava intenzivno u toku, tako da je jako teško dobiti amfiteatar”, rekao je za BUKU rektor Gajanin.

Rektora smo podsjetili da je prošle godine slična konferencija od istog organizatora održana, te mu postavili pitanje da li će u budućnosti, ukoliko konferencija bude najavljena sa učesnikom iz grupe Pravda za Davida, moći biti održana.

 

Rektor Gajanin, foto: BUKA

 

“Univerzitet je jako raspoložen svima da pomogne pri organizovanju nekog događaja, ali mi se trudimo da poštujemo sve propise koji regulišu tu oblast”, kaže rektor Gajanin.

Da ne bi ostalo nekih nejasnoća, rektora smo ovoreno pitali: Da li su vrata Univerziteta u Banjaluci zatvorena za grupu Pravda za Davida?

“Ne, ni za koga nisu zatvorena vrata Univerziteta, pa ni za Pravdu za Davida”, rekao je Radoslav Gajanin.

Ispred Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci rekli su nam da je Fakultet o samom programu konferencije saznao dva dana prije konferencije i to preko društvenih mreža.

“Ne smatramo se obaveznim da učestvujemo u organizaciji bilo kog događaja ako u to nismo na profesionalan način uključeni od samog početka. Takođe, nismo u mogućnosti da ustupimo prostor bilo kom pojedincu, udruženju ili instituciji kada god oni to požele, jer to, pored ostalog, ometa i naš nastavni proces. Smatramo da iz površne organizacije bilo kog javnog događaja na Fakultetu gdje se školuje oko 1000 studenata, mogu proisteći razne neželjene posljedice, koje želimo da izbjegnemo. Prije svega, izbjegavamo politizaciju i zloupotrebu studenata od strane bilo koje društvene grupe. Uz poštovanje protokola Institucije i prostornih kapaciteta iste, to su najvažniji razlozi zašto se konferencija ‘Pitanje sloboda u akademskom i javnom diskursu’ neće održati u prostorijama Filozofskog fakulteta. Sve ostale interpretacije smatramo da su nekorektne i špekulativne. Poštovanje akademskih sloboda podržavamo, o čemu svjedoči i činjenica da pojedini saradnici Filozofskog fakulteta nesmetano učestvuju u radu te konferencije. Organizatorima konferencije želimo uspjeh, ali i profesionalniji pristup u daljem radu”, saopšteno je iz Filozofskog fakulteta.

Za sutra je u 11.30 časova najavljen panel Ozrena Perduva iz Grupe Pravda za Davida sa temom (Ne)Sloboda javnog okupljanja u BiH - slučaj David Dragičević. Sutra će panele održati i drugi aktivisti iz BiH.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.