NOVINARKA JUTARNJEG LISTA SE SEROLOŠKI TESTIRALA 'U januaru sam dvije sedmice bila pod temperaturom. Je li to bila korona?

Pokazalo se da je manje od 1 posto testiranih pozitivno. Većina testiranih su radnici koje šalju tvrtke prije povratka na posao

BUKA portal / 23. Maj 2020

Koliko ste puta do sada čuli “Sigurno sam i ja već imao koronu”, “Svi smo doma bili bolesni još u zimu”, “Nikad mi nije bilo tako loše...”?

Ako ste i vi jedan od onih koji sumnjaju da su imali Covid-19, iako na njega nisu testirani, sada to možete i sami provjeriti. Jedino ćete svoju znatiželju morati platiti.

Odlučila sam se i sama testirati jer sam mislila da sam možda bila zaražena. Naime, oba moja djeteta, školarci, početkom veljače imala su neobičnu, dugotrajnu virozu popraćenu glavoboljom i povišenom temperaturom.

U jednom trenutku u razredu moje četvrtašice na nastavu je dolazilo tek dvoje djece. Svi ostali su bili bolesni.

Nekima se zakompliciralo pa su dobili upalu pluća, a svaki drugi je završio na antibiotiku.

Sve bih to inače pripisala dječjim virozama uobičajenima za kraj zime, ali desetak dana nakon njih i sama sam se razboljela, uz puno teže simptome.

Prvo sam dobila konjunktivitis koji sam vukla nekoliko dana, a onda sam se počela osjećati loše.

Dobila sam drhtavicu i temperaturu koja je rasla preko 39,5.

S 40 i nešto godina to nije bilo nimalo ugodno, doslovno me svaki djelić tijela bolio i jedva sam mogla stajati.

Uz sve me počeo boljeti i umnjak pa sam sve pripisala njemu.

Zubar na Hitnoj, jer je, kako to već biva, bila subota, dao mi je dva antibiotika i poslao me kući. Nakon dva tjedna, uz redoviti dolazak u dnevnu bolnicu, gdje sam intravenozno dobivala antibiotik, bilo mi je malo po malo bolje i napokon sam se oporavila. Uz osam kilograma manje.

Bris na streptokok, ali i onaj na adenovirus bili su negativni, tako da nije ni danas jasno što mi je točno bilo.

Kasnije sam nekoliko puta pomislila da je bar bila korona pa da sam to “skinula s vrata”.

Znatiželja mi nije dala mira pa sam se jučer testirala u Poliklinici za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku Synlab Hrvatska u Velikoj Gorici

Postupak je vrlo jednostavan, izvade vam krv iz vene i kroz dva sata rezultati su gotovi. Test stoji 170 kuna, a proizvodi ga Abbott

. U posljednje vrijeme sve je više tvrtki koje testiraju svoje zaposlenike prije povratka na posao, rekli su nam u poliklinici.

Serološki testovi mogu imati i lažno pozitivne i lažno negativne rezultate.

Negativan rezultat serološkog testa ne isključuje mogućnost da je netko bio zaražen s obzirom na to da jedan manji dio ljudi ne razvija protutijela. - Jedan od ključnih problema serološkog testiranja je to što za sada još uvijek ne znamo znači li prisutnost protutijela da je osoba uistinu imuna na virus, odnosno da se više ne može zaraziti. Osim toga, ako imunitet postoji, ne znamo koliko će dugo trajati i štititi nas od bolesti - rekao je Basam Neime, mag. med. laboratorijske dijagnostike u Synlabu, na moju tvrdnju da bih čak i voljela da sam “odradila” Covid-19.

Moj nalaz je na kraju negativan. Ipak to nije bio koronavirus iako sam imala dosta od navedenih simptoma - konjunktivitis, glavobolju, visoku temperaturu, bolove u mišićima, umor.

 

Više pročitajte ovdje


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.