Novinarima zabranjen prilaz Vučjaku, sprema se deportacija migranata prema Sarajevu

Iako su medijske ekipe svakodnevno, već mjesecima, bile prisutne u divljem migrantskom kampu Vučjak, policija je danas odlučila zabraniti prilazak na čak tri kilometra.

Klix / 10. Decembar 2019

printscreen (KLIX)

Razlog zbog kojeg je novinarskim ekipama jutros zabranjen prilazak kampu Vučjak je, navodno, zbog sigurnosti.

Upravni odbor Udruženja BH novinari javno je pozvao Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, kao i Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) da omoguće sigurno i slobodno izvještavanje svim medijima o premještanju migranata iz kapma Vučjak i sa drugih lokacija u USK.

"Članovi UO BH novinara su potpuno svjesni da je ovo događaj visokog sigurnosnog rizika i sa velikim brojem različitih aktera, te potrebnom poštivanja procedura rada policije i zaštite integriteta samih migranata, S druge strane, ovo je i događaj od javnog značaja za sve stanovnike USK i drugih dijelova BiH, zbog čega je važno javnosti i medijima osigurati tačne, objektivne i balasnirane informacije od nadležnih lokalnih vlasti USK, policije i IOM-a, kao i uvid u cjelokupan tok izmještanja migranata", saopćeno je.

Izmještanje migranata sa Vučjaka u prihvatni centar Ušivak kod Sarajeva trebalo je biti sprovedeno jučer, ali je pomjereno za danas. Migranti koji danas uđu u autobuse, u Ušivku će biti privremeno jer se u narednim danima očekuje osposobljavanje kasarne Blažuj.

Iz IOM-a su za Klix.ba kazali da će ova organizacija raditi premještanje isključivo zasnovano na dobroj volji migranata.

"Samo ako oni žele da budu privremeno smješteni u neki od centara i da im se pruži odgovarajuća humanitarna pomoć. Oni koji ne žele, moramo poštivati njihovu odluku”, rekla je za Klix.ba Edita Selimbegović.

Zvaničnici Unsko-sanskog kantona su najavili da će deportacija migranata s Vučjaka biti obavljena u roku tri dana nakon čega će krenuti uklanjanje šatora i predmeta iz kampa.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.