<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novi trend: Razvedeni roditelji djecu ostavljaju da žive u zajedničkom stanu, dok se oni smjenjuju

RAZVOD

Razvedeni milenijalci sve češće ostavljaju djecu da žive u svom porodičnom domu, dok roditelji na smjenu žive s njima.

30. august 2021, 11:33


Razvod je uvijek težak, a naročito ako su tu i djeca. Istraživanja pokazuju da je za djecu to traumatično iskustvo, zbog čeka neki roditelji biraju inovativna rješenja kako bi učinili ovaj proces što bezbolnijim, piše BBC. 

Na engleskom se ovaj pristup naziva “gniježđenjem”, pri čemu se djeci omogućava da ostanu u porodičnoj kući ili stanu, gdje provode vrijeme sa oba roditelja naizmjenično. Svaki od zakonskih staratelja ostaje u stanu tokom dogovorenog perioda, a zatim odlaze negdje drugo kada nisu "na dužnosti". Ovaj koncept dobio je ime prema načinu na koji ptice brinu o svom podmlatku. Ptići ostaju u gnijezdu, dok roditelji naizmjenično dolijeću i brinu se o njima.  

Na ovaj način djeca ostaju u svojoj kući, školi i blizu svojih prijatelja, te su zaštićeni od stresa koji donosi seljenje i naizmjeničan boravak u roditeljskim stanovima. 
Iako je ovaj koncept još uvijek relativno nepoznat u svijetu, sve je popularniji u zapadnim zemljama, naročito među porodicama koje pripadaju srednjoj klasi. Advokati prijavljuju porast broja klijenata koji se odlučuju za "gniježđenje" u Americi, Nizozemskoj, Australiji… Nedavna studija u Engleskoj pokazuje da je 11% razvedenih ili rastavljenih roditelja pokušalo ovaj pristup. U Švedskoj se ova praksa bilježi još od 1970-ih godina.

Kada nisu sa djecom, neki razvedeni parovi vrijeme provode kod svojih roditelja ili u iznajmljenim stanovima koje dijele sa cimerima. Oni imućniji mogu sebi priuštiti vlastite stanove. Za mnoge je to prelazno ili privremeno rješenje, ali neki tako žive godinama. 

Obzirom da se radi o relativnom novom trendu, stručnjaci nemaju pouzdane pokazatelje da li je ovakav pristup bolji kada je u pitanju dobrobit djece. Jedni smatraju da su djeca na ovaj način pošteđena stresa koji donosi razvod i eventualnog seljenja iz porodičnog stana, dok drugi smatraju da ni gniježđenje nije rješenje jer zbunjuje djecu, koja na taj način ne mogu da razumiju i prihvate stvarnost razvoda. 

Psiholozi upozoravaju da treba biti oprezan kod promocije ovog koncepta, jer on može imati potpuno suprotan efekat od željenog. Neki smatraju da djeca treba zajedno sa roditeljima da se suoče sa izazovima koje donosi razvod i da će im to iskustvo pomoći da postanu čvršći kao odrasli ljudi, koji će se moći nositi sa neugodnim situacijama u budućnosti. Neki smatraju da je ovakav aranžman čak jednako štetan za mentalno zdravlje djece kao i uobičajeno podijeljeno starateljstvo gdje djeca na smjenu borave kod oba roditelja. 

Ne treba zaboraviti ni to da ovakav aranžman ima negativan efekat i na razvedene roditelje, kojima onemogućava da nastave dalje sa svojim životima, piše BBC.