<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Njemačkoj trebaju radnici iz BiH, Srbije...Ovdje možete početi raditi odmah (FOTO)

Svijet

Njemačka vlada objavila je na svom sajtu mapu teritorije, na kojoj se vidi kojim regijama nedostaje najviše radnika

01. mart 2020, 8:15

Zakon o imigraciji za kvalifikovane radnike stupa na snagu od danas - 1. marta 2020. godine. Ovaj zakon vrijedi i za radnike i svih zemalja mimo Evropske unije, pa tako i za radnike iz BiH...

Novi zakon predstavlja pravnu osnovu za useljavanje kvalifikovanih radnika u Njemačku. Zamišljeno je da se akademskim i stručno kvalifikovanim stručnjacima iz zemalja koje nisu članice EU olakšaju dolazak u Njemačku. Na ovaj način, savezna vlada želi da zadovolji rastuću potrebu za kvalifikovanim radnicima, koje domaći i evropski radnici ne mogu da zadovolje. Kancelarka Merkel naglasila je da je novi zakon "promjena paradigme u načinu na koji želimo da se obratimo stručnjacima izvan Evropske unije"

Njemačka Savezna vlada dogovorila se sa saveznim državama, poslovnim udruženjima i sindikatima o konkretnim koracima koje treba preduzeti protiv nedostatka kvalifikovanih radnika u toj zemlji. 

"Moramo da ponudimo atraktivne radne uslove i atraktivno socijalno okruženje," rekla je kancelarka Angela Merkel. Postupci izdavanja viza i priznavanja trebali bi postati brži, navodi se na sajtu Njemačke vlade.

Od 1. marta 2020. godine na snagu bi trebao stupiti Zakon o imigraciji za kvalificirane radnike.

S obzirom na veliku globalnu konkurenciju kvalifikovanih stručnjaka, Njemačka mora da postane otvorena, zainteresovana zemlja", rekla je kancelarka Angela Merkel. 

U potpisanom pismu namjere, učesnici su se između ostalog složili da ubrzaju procedure izdavanja viza i priznavanja istih. Pored toga, stručnjaci i njihova rodbina koji dolaze u Njemačku trebalo bi da dobiju veću podršku kompanija kada traže smještaj i prema institucijama.

Istovremeno, Njemačka želi u potpunosti iskoristiti i domaći radni potencijal. 

"Imamo razne mjere i zakone koji svim ljudima u Njemačkoj pružaju šansu da zaista rade i da zarađuju. Poboljšaćemo mogućnosti usklađivanja porodice i posla radi zapošljavanja žena", najavila je kancelarka. Ovo zahtijeva usku saradnju između preduzeća, sindikata, savezne vlade i saveznih država.

"Osiguravanje potreba za kvalifikovanim radnicima jedan je od najvećih izazova za našu poslovnu zajednicu", rekao je savezni ministar ekonomije Peter Altmaier uoči sastanka. Prema posljednjim istraživanjima, više od 50 posto kompanija opisuje nedostatak kvalifikovanih radnika kao najveći poslovni rizik.

Federalni ministar rada Hubertus Heil naglasio je kako se mora osigurati da stručnjaci brzo nađu kompanije kojima su potrebni. Želimo da izbjegnemo nepotrebnu birokratiju, pojednostavimo procedure vaidacije, bolje opremanje viznih ureda i digitalizaciju procesa podnošenja zahtjeva."

U Njemačkoj postoji nedostatak kvalifikovanih radnika, posebno u zanatskoj, njegovateljskoj i tehničkoj oblasti. Savezna vlada na ovo reaguje zakonom o imigraciji kvalifikovanih radnika.

Savezna vlada intenzivno je radila na dodatnim mjerama za podršku imigraciji kvalifikovanih radnika pored zakona o imigraciji kvalifikovanih radnika. Na krovnom portalu „Učinite to u Nemačkoj“ on pruža sveobuhvatne informacije kompanijama i stručnjacima o pitanjima koja se tiču imigracije stručnjaka. Njemačka agencija za zdravstvo i sestrinske profesije podržava medicinske sestre u administrativnim procedurama prilikom zapošljavanja medicinskih sestara iz inostranstva.

Na sajtu njemačke vlade objavljena je mapa Njemačke na kojoj je ilustrativno pojašnjeno gdje su najpotrebniji  kvalifikovani radnici.

Crvenom bojom su označene savezne države gdje su radnici najpotrebniji. Što intenzivnija crvena, to više radnika nedostaje. Kako smo već naveli najpotrebniji su radnici iz oblasti zanatstva, tehnike i zdravstva odnosno njegovateljstva.

Kao što se može primijetiti,južnim državama su radnici najpotrebniji i tu bukvalno "gori" od potrebe za kvalifikovanom radnom snagom, uostalom pogledajte sami: