Nizom aktivnosti i uličnih akcija u BiH obilježava se Međunarodni dan podrške žrtvama torture

Iz mnogih gradova BiH poslana je zajednička poruka „Za svijet bez torture“.

U više gradova BiH održale su se i održaće se ulične manifestacije povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.

Agencija za saradnju edukaciju i razvoj i Fondacija ,,Udružene žene“, uz podršku Evropske unije, drugu godinu za redom organizovali su obilježavanje Međunarodnog dana podrške žrtvama torture u Banjaluci.

Ovogodišnja akcija biće održana je juče na Trgu Krajine u Banjaluci pod sloganom  ,,Za svijet bez  torture“.

 

Foto: BanjalukaAktivnosti obilježavanja se organizuju u sklopu projekta ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini“, uz finansijsku podršku Evropske unije, a koji realizuju Agencija za saradnju,edukaciju i razvoj ACED – Banja Luka, UG ,,Vive žene“ - Tuzla,  UG ,,Medica“ – Zenica i Fondacija ,,Udružene žene“ .

Veliki značaj za podršku žrtvama torture i svjedocima/ žrtvama imaju multidisciplinarne mreže za podršku koje su već uspostavljene i koje će biti razvijene kroz ovaj projekat.  Ove mreže čine profesionalci iz institucija (tužilaštvo, sudovi, centri za mentalno zdravlje, centri za socijalni rad...) i nevladinih organizacija.

Pored Banjaluke, obilježavanje Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, projektni partneri organizovali su u još nekoliko gradova širom RS i FBIH: Zenici, Tuzli, Modriči, Višegradu, Mostaru, Novom Travniku, Ključu, Goraždu, Bosanskom Grahovu, Bihaću, Bijeljini  i Trebinju.

Medica Zenica u saradnji sa partnerskim organizacijama u sedam gradova u Federaciji BiH obilježila je Međunarodni dan podrške žrtvama torture koji se u BiH obilježava 26. juna s ciljem podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i također, na prisustvo torture danas u svijetu.

Aktivnosti obilježavanja ovog datuma provode se u okviru projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem BiH“ uz finansijsku podršku Evroipske unije.

Iz svih gradova poslana je zajednička poruka „Za svijet bez torture“.

„Danas želimo da nekako glasnije i jasnije kažemo svima da žrtve torture su pored nas, da žive kako žrtve torture iz rata tako žrtve torture svakodnevno koje se susreću sa određenom oblicima torture i nasilja dakle tortura nije smao u ratu nego je tortura prisutna i danas“, rekla je Sabiha Husić, direktorica Medica Zenica.

„ I danas ovim danom želimo pokazati da zaista svi mi zaslužujemo svijet bez tirture i d aniko od nas ne zaslužuje d abude na bilo koji način zlostavljan“, ističe Lejla Heremić, terapeutkinja u Medici Zenica.

 


Foto: Zenica

 

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i ove godine obilježiće "Međunarodni dan podrške žrtvama torture" u nedjelju 26. juna, kao znak podrške svim žrtvama torture u BiH iz perioda 1992.-1995. godine i ukazivanja na težak položaj ove brojne i ranjive kategorije bh. društva.

U periodu 1992.-1995. godine kroz logore je prošlo najmanje 200.000 ljudi, oko 30.000 ih je ubijeno, a 25.000 silovano. Većina tih žrtava ni nakon više od dvije decenije, u BiH nije ostvarila nikakva prava, svakodnevno im se krše osnovna ljudska prava, te žive bez ikakvog "priznanja" od države i zaboravljeni od svih, saopšteno je iz Saveza logoraša u BiH.

Ove godine Međunarodni dan podrške žrtvama torture danas će biti obilježen na neuobičajen način - isticanjem transparenata u znak podrške donošenju zakona o pravima žrtvava torture na devet sarajevskih mostova, u ranim jutarnjim satima, počevši od Skenderije pa do Vijećnice.

Na devet sarajevskih mostova biće ispričan životni put logoraša od dana izlaska iz logora pa sve do danas.

- Mostovi povezuju narode, od nastanka pa do sada, te sve što čini naše živote - misli, napori, pogledi, osmjesi, riječi, uzdasi - sve to teži ka drugoj obali, kojoj se upravlja kao cilju i tek tako dobiva svoj pravi smisao. Žrtvama torture u BiH je potrebna ta druga obala kako bi ostvarili svoja prava. Mi želimo da naš glas dopre do duge obale, do onih koji donose odluke o ovom Zakonu - poručili su iz Saveza logoraša u BiH.

 


Foto: Trebinje

 

U znak sjećanja na sve žrtve logora u BiH, Savez logoraša u BiH će danas organizirati niz događaja. Pored isticanja poruka, dužine šest metara, na devet mostova, na centralnom događaju na kojem će se okupiti bivši lograši na Latinskoj ćupriji bit će organizirana i pres-konferencija.

Konvencija Organizacije ujedinjenih nacija protiv torture

Konvencija Ujedinjenih nacija protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni ili postupaka (UNCAT)je međunarodni instrument o ljudskim pravima legislativnog karaktera koji ima za cilj da spriječi torturu u svijetu. Odredbama te konvencije utvrđena su individualna i kolektivna prava, određene mjere za nadzor nad njihovim poštovanjem i osnovan Komitet Ujedinjenih nacija protiv torture koji nastoji da se ugovornice pridržavaju preuzetih obaveza.

Prema Konvenciji, države ugovornice se obavezuju da će preduzeti sve zakonske mere da spriječe torturu unutar svojih granica (član 2) i da neće proterati ili izručiti drugoj državi osobu za koju se sumnja da bi mogla biti izložena torturi (član 3).

 


Foto: Tuzla


Konvencija protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni ili postupaka je usvojena i otvorena za potpisivanje, ratifikaciju i pristupanje Rezolucijom Generalne skupštine UN br. 39/46 od 10. decembra 1984. godine, a stupila je na snagu 26. juna 1987. godine. U čast Konvencije, kao i Povelje Organizacije UN,] 26. jun je određen kao Međunarodni dan podrške žrtvama torture.

Generalna skupština UN je 18. decembra 2002. usvojila Opcioni protokol uz Konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni ili postupaka (OPCAT) kao važan dodatak Konvenciji, koji je usvojen sa ciljem prevencije torture u ustanovama u kojima se nalaze osobe lišene slobode.

 

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.