Najbolja bh. teniserka za BUKU iz Australije: Period prilagodbe epidemiološkoj situaciji je završen, spremna sam za AO

Intervju

BUKA / 09. Januar 2022

Najbolja bh. teniserka 25-godišnja Dea Herdželaš koja se nalazi u top 250 najboljih teniserski na svijetu (224.) prema aktuelnoj WTA listi u ponedjeljak na Australian Openu igra prvi Grand Slam u svojoj karijeri.

S obzirom na to da njena profesionalna karijera napreduje, očekuje da će uskoro igrati na dosta velikih turnira, a jedan od njih je i Australian Open.

Već u ponedjeljak igra prvi meč a protivnica joj je En-Shuo Liang.

Za BUKU je govorila o uslovima ulaska u Australiju, pripremama, podršci države za vrhunske sportiste.

BUKA: Oči bh. javnosti su uprte u tebe, šta ti očekuješ od Australian Opena?

Pa s obzirom na to da je moj prvi nastup na Grand Slamu, nisam sebi postavljala nikakva očekivanja osim da dođem ovdje što spremnija i da dam sve od sebe.

 

BUKA : Jesi li spremna za turnir, jesi se navikla na vrijeme, vremensku zonu?

Spremna sam, došla sam u Australiju još krajem decembra i zaista sam imala dosta vremena da se priviknem na vremenske uslove i terene.

BUKA: Prateći tvoje društvene mreže vidljivo je da svakodnevno treniraš. Jesi li zadovoljna pripremama?

Da. Jako sam zadovoljna pripremama, vjerujem da sam uradila najbolji mogući posao sa svojim trenerom i zaista se osjećam spremno za svoj prvi nastup na Grand Slamu.

 

BUKA: Da li su u novoj realnosti, COVID realnosti promijenjene i okolnosti treniranja?

S obzirom na to da pandemija traje već par godina, i mi smo se sportisti prilagodili situaciji tako da smatram da je taj neki period prilagodbe epidemiološkoj situaciji završen tako da sam ja u svom uobičajenom ritmu treniranja, kao što je slučaj i sa ostalim teniserkama i teniserima. Bilo je malo teško na početku ove pandemije pogotovo jer je dosta turnira otkazano, ali tenis, kao i većina drugih sportova se poprilično normalizovao tako da se zaista radujem ovoj sezoni koja će se igrati u svom punom kapacitetu.

BUKA: Mnogo se govori o odbijanju australskih vlasti da Novaku Đokoviću daju vizu, koji je tvoj stav po tom pitanju?

Iskreno, nemam neki stav, jer sam isključivo fokusirana na svoj nastup koji je ujedno i moj prvi na Grand Slamu. Svakako se nadam da će naći rješenje na zadovoljstvo svih uključenih.

BUKA: Šta kažu kolege teniseri i teniserke, da li oni na novonastalu situaciju gledaju kao situaciju u kojoj se vrhunskim sportistima onemogućava nastup ili gledaju na to kao odgovorno postupanje vlasti radi sprječavanja širenja zaraze?

Pa, malo mi je teško odgovoriti na to pitanje, jer smo mi teniseri uglavnom fokusirani na svoje obaveze, ali smo svi sretni što su organizatori Australian Opena uspjeli da organizuju prvi grand slam sezone, uprkos svim izazovima sa kojim se suočava svijet danas.

BUKA: Kako je izgledao tvoj ulazak u Australiju i iz informacija koje si imala, da li je bilo navedeno da je učešće na turniru moguće i uz potvrdu o preležanom COVIDu?

Pa za mene je to bilo poprilično jednostavno iskustvo s obzirom da sam zadovoljila sve kriterije za ulazak u Australiju. Za učešće uz potvrdu o preležanom Covidu zaista nisam sigurna jer je to dio koji se odnosi na izuzeća koja meni nisu bila potrebna.

BUKA: Sportisti u BiH često govore o tome kako nemaju pomoć države. Trener Lane Pudar je rekao kako nisu dobili ni marku za njene pripreme, kakvo je tvoje iskustvo?

Pa moje iskustvo je takvo da glavninu svoje dosadašnje karijere finansiram sama. Povremeno imam pomoć kantonalnih institucija i sponzora ali neka ozbiljma, struktuirana pomoć za naše vrhunske sportiste ipak izostaje.

BUKA: Koliko je tenis skup sport i može li svako sebi priuštiti da ga trenira?

Pa tenis je vjerovatno jedan od skupljih sportova tako da nije lako priuštiti rad na vrhunskom nivou, pogotovo ako to uporedimo sa nekim zemljama gdje čak i vrhunski juniori imaju pomoć države, odnosno njihovih sportskih saveza. Glavni dio troškova u mojoj karijeri su snosili moji roditelji kojima se ovim putem još jednom zahvjujem na njihovoj podršci.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.