Mostarci razvili softver koji mjeri temperaturu svih osoba u prostoriji, prepoznaje njihove emocije, pol, dob…

FOTO

Sistem je već postavljen u jednoj javnoj insituciji u BiH

30. juli 2020, 10:57

Epidemijom korona virusa umnogome je promijenila naše živote- uvedene su posebne mjere za ulazak u javne i poslovne prostore, poput nošenja zaštitnih maski, obvezne dezinfekcije, održavanja socijalne distance, ali i mjerenja tjelesne temperature.

Stoga sve više firmi širom svijeta nastoji osmisliti inovativna rješenja koja bi na što efikasniji način spriječila širenje bolesti, ali i olakšala život građanima. Jedno takvo rješenje dolazi i iz naše zemlje, a osmislila ga je mostarska IT kompanija NSoft. Riječ je o softveru koji zahvaljujući termalnoj kameri precizno i beskontaktno mjeri temperaturu svih osoba u prostoriji, ali pruža i informacije o broju ljudi, dobi, polu, mjestima kretanja, čak i emocijama na osnovu kojih se može vidjeti koliko su ljudi zadovoljni.

Kako je za Buku rekla Emina Ćehajić iz firme NSoft pomoću softvera koji su osmislili i termalne kamere, mogu detektovati sve osobe koje imaju povišenu temperature bez obzira koliko ih se nalazi u prostoriji. “Softver nema ograničenja, no ono što utiče na kvalitetu dobivenih podataka je optimalan broj kamera te pozicija u datom prostoru”, pojasnila je ujedno napominjući kako je bazni proizvod razvijen prije četiri godine, ali je sa pandemijom koronavirusa nadograđen: “Već četiri godine, naši timovi u Mostaru i Zagrebu, rade na razvoju inovativnih proizvoda jer smo uvidjeli da na tržištu ne postoji solucija koja objedinjuje sigurnost i analizu poslovanja u jednu primamljivu i kompletnu priču. I odlučili smo napraviti NSoft Vision. Riječ je o Video Management Sistavu koji je obogaćen umjetnom inteligencijom. Ista nam omogućava da u domeni nadzora i sigurnosti iskoristimo neke napredne funkcionalnosti kao što su brojanje ljudi, predviđanje spola i dobi, emocija, da analiziramo koji su hot-spotovi u prostoru, odnosno mjesta na kojima se klijenti najviše zadržavaju. Pored toga sustav je razvijen da korisniku daje jasne i pregledne statistike i povijesne preglede. Na sve ovo, što smo već razvili, prirodno se nadovezala i termalna tehnologija. Ovo posebno jer se za njom ukazala potreba tokom mjera za suzbijanje pandemije korona virusom koji je snažno pogodio realni sektor. Povezali smo Vision sa termalnim kamerama koje su već dostupne na tržištu. To nam je omogućilo da na jednom mjestu, kroz sistem nadzora objekata, koji je u poslovnom svijetu standard, imamo i ovaj segment”.

Ovaj sistem već odavno koriste u svojoj firmi, imaju i prve klijente – a testni Vision sistem je postavljen i u jednoj javnoj insituciji u BiH. Bitno je naglasiti, kaže naša sagovornica da se Vision sistem može koristiti u bilo kojem sektoru - bankama, turističkim objektima, tržnim centima, aerodromima, proizvodnim pogonima, javnim institucijama i površinama - u principu u bilo kom prostoru koji ima potrebu za video-nadzorom svoje imovine. Takođe sistem ima i mogućnost da prepozna osobe- tu se može raditi o VIP osobi ili o prepoznavanju i upozorenju da je u prostorije ušla rizična osoba ili maloljetna osoba.