<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mještani banjalučkog naselja Karanovac protiv novog kamenoloma: "Zar sve moramo uništiti da bi se neko bogatio"

Desk

Mještani banjalučkog naselja Karanovac protive se izgradnji postrojenja za eksloataciju kamena u Kamenolomu "Planina", koje planira da realizuje kompanija "Integral inženjering" Slobodana Stankovića, saznaje BUKA

11. februar 2021, 11:59

Oni će izraziti svoje nezadovoljstvo na javnoj raspravi 16. februara jer su kako kažu za BUKU "zabrinuti za zdravlje naše djece i svih mještana ovog naselja. Kako naglašavaju, svakodnevne eksplozije ugrožavaju njihove kuće i objekte.

Investitor "Integral inženjering" podnio je Zahtjev za odobrenje Studije uticaja na životnu sredinu za projekat eksloatacije tehničkog građevinskog kamena - krečnjaka na kamenolomu "Planina" - Banja Luka. Studiju je izradio Institut za građevinarstvo IG iz Banjaluke.

 

 

Javni uvid u nacrt studije mještanima je omogućen do 3.marta u prostorijama Mjesne zajednice Karanovac.

Građani mogu u roku od 15 dana od dana održavanja javne rasprave da izvrše podnošenj pismenih mišljenja i primjedbi o zahtjevu i nacrtu Studije uticaja na adresu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Grada Banjaluka i Instituta za građevinarstvo IG d.o.o. Banjaluka.  

Mještani ističu za BUKU kako je vrijeme da se ujedine i usprotive otvaranja kamenoloma "Planina".

Godinama gutamo prašinu i slušamo eksplozije, a veći prirodni izvori sa kojih smo nekad vodi pili,  su nestali usljed rastresanja tla prilikom miniranja bušotina.  Naša naselja, Karanovac i Jagare,  imaju 550 domaćinstava, 550 kuća. Otvoren je rafting centar, na samo 300-400 metara od kamenoloma je otvoren veliki dom za starija lica, u neposrednoj blizini je vodozahvat Vodovoda, iz kojeg pije vodu čitava Banjaluka, a sve to sad treba uništiti da bi se neki bogatili" kažu za BUKU mještani ovog dijela Banjaluke.