Mirko Šarović za BUKU: Dio manjih stranaka radije prihvataju mrvice u vlasti nego da rizikuju društvene promjene

Predsjednik SDS-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mirko Šarović u intervjuu za BUKU govorio je o izbornim uslovima, promjeni vlasti u Republici Srpskoj i napretku Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji.

Slađan Tomić / 16. Oktobar 2020

Foto: BUKA

 

Šarović kaže kako ne isključuje mogućnost koalicije sa DNS-om na republičkom nivou, a ukoliko bi i manje stranke odlučile pratiti DNS, ukoliko napusti vlast, režim Milorada Dodika mogao bi biti srušen. On vrlo jasno i precizno upire prstom u institucije za koje smatra da ne rade ništa kako bi se BiH približila kandidatskom statusu.

BUKA: Gospodine Šaroviću, danas je počela predizborna kampanja. Da li su izborni uslovi fer i pošteni?

Mislim da izborni uslovi nisu sjajni. Daleko su ispod evropskog standarda. Imamo jedan loš Izborni zakon koji je davno prevaziđen. Imamo bezbroj pokušaja da se promijeni, u čemu se nije uspjelo. Nemamo mogućnosti za kvalitetan nadzor i transparentnost izbora, prije svega elektronsko glasanje, a i vidimo koliko je nesavršeno glasanje putem pošte, koje treba u potpunosti ukinuti i omogućiti glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Izborni uslovi su loši, masovno se krše, sankcije su rijetke, ne uključuju se tužilaštva, SIPA, policijski organi ili se uključuju sporadično kao u Brčkom. To je pravi ambijent za masovne manipulacije izbornom voljom građana.

BUKA: Koliko će PDP i SDS imati više odnosno manje načelnika/gradonačelnika, izgubili ste dva velika grada Doboj i Bijeljinu?

Mi smo tu imali ozbiljne probleme sa kupovinom od strane SNSD-a naših čelnih ljudi koji su iznevjerili volju građana na prošlim izborima i ono što su ranije kritikovali su danas prihvatili, mislim na Obrena Petrovića i Miću Mićića.  Dodik ono što nije mogao da ovoji na izborima, on je to kupio. Mi smo se suočili sa krizom u gradskim organizacijama.

BUKA: Da li dolazi do pucanja koalicije SNSD-DNS?

Suština je da su odnosi narušeni u jednom kritičnom momentu i očito da puca u koaliciji. Kojim će putem krenuti DNS to je na organima DNS-a.

BUKA: Da li biste vi (SDS) išli u koaliciju s DNS-om?

Možda je prerano o tome govoriti. Treba pustiti njih da odluče. Mi smo s njima već u koaliciji u nekim opštinama. Saradnja na lokalnom nivou postoji godinama. Saradnja je bila uspješna. Zavisi sve od njihove volje.

BUKA: Kada je u pitanju republički nivo, dosta dugo ste vi s DNS-om na suprotstavljenim stranama. Da li je u Republici Srpskoj moguć crnogorski scenario da se stranke ideološki suprotne ujedine kako bi srušile režim? Ima li tu dovoljno političke snage odnosno da li stranke koje žele promijeniti vlast imaju tu političku i parlamentarnu snagu za promjenu? Da li ste pričali sa SP-om, s obzirom na to da su i njihovi odnosi s SNSD-om poljuljani?

Kada su se mogle u Crnoj Gori zajedno okupiti različite političke opcije, ne vidim zašto ne bi u Republici Srpskoj gdje imamo više prirodnih koalicija. Njihova zajednička snaga u Republici Srpskoj bi bila dovoljna za rušenja SNSD-a, ali je takvu koaliciju teže napraviti u RS-u jer dio manjih stranaka radije prihvataju mrvice u vlasti nego da rizikuju društvene promjene. Te stranke nemaju nikakav ideološki i programski profil i ne razumiju potrebu društva za promjenom vlasti.

BUKA: Daleko smo od članstva u Evropskoj uniji, ne provodimo ono što traže iz EU. Nismo proveli presude Evropskog suda za ljudska prava, nema napretka iz oblasti ljudskih prava, borba protiv korupcije stagnira.  Koliko smo zapravo daleko od članstva?

Daleko smo, ali sve bi bilo dostižno da imamo ljude i strukture koji bi nas pokrenuli naprijed. Nema te političke volje da se krene naprijed. Put ka EU je samo deklarativni prioritet vlasti.

BUKA: Kod koga nema te političke volje?

Prije svega Savjet ministara i Predsjedništvo su ti koji ne rade kao jedan tim. U njih treba uprijeti prstom i od njih to sve zavisi.  
 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.