<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

MILJEVIĆ: Dokapitalizacija HET-a je privatizacija na mala vrata

EMISIJA AKCIJA

Budući kupci se mogu jednim udarcem dočepati većinskog vlasništva u najboljem sadašnjem i budućem proizvodnom objektu kojim Elektroprivreda Republike Srpske raspolaže.

12. januar 2022, 2:41

Preduzeće „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET) planira da se dokapitalizuje emisijom akcija za čak 435 miliona maraka, što je po ocjeni ekonomiste Damira Miljevića privatizacija na mala vrata.

"Dokapitalizacija HET-a sa iznosom većim od vrijednosti kapitala suštinski predstavlja privatizaciju HET-a na mala vrata jer će preko 50% budućeg vlasništva biti u tuđim rukama pod uslovom da se Mješoviti holding ne pojavi kao kupac značajnog paketa" pojašnjava Miljević.  Dodaje da je po dokumentima koji su na raspolaganju vidljivo da je namjena sredstava koja će se prikupiti kroz dokapitalizaciju ulaganje u HE Dabar koja je u 100% vlasništvu HET-a tako da će se budući kupci jednim udarcem dočepati većinskog vlasništva u najboljem sadašnjem i budućem proizvodnom objektu kojim Elektroprivreda Republike Srpske raspolaže.

"Da bi se dokapitalizacija realizovala trebalo bi da se pripremi prospekt za emisiju iz kojeg bi trebalo biti jasnije koje su stvarne namjere dokapitalizacije", jasan je Miljević.

Komentarišući navode da je mogući kupac HET-a Srbija, naš sagovornik kaže:  "Što se tiče ovih najava sasvim je moguće, jer je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odavno najavio želju da Srbija kupi neke elektroprivrede ili proizvodne objekte u regionu. Međutim pored Srbije moguće je da se pojave i neki drugi "investitori" . Naravno od svega ovoga najmanje koristi će imati Republika Srpska jer HET kao kompanija u većinskom tuđem vlasništvu neće imati obavezu javnog snabdjevanja privrede i građana i moći će svu proizvedenu energiju slobodno da izvozi što garantuje sjajne profite vlasnicima".

Podsjetimo, odluka o II emisiji redovnih (običnih) akcija javnom ponudom pred akcionarima preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Trebinje (HET) će se naći, na V (petoj) vanrednoj sjednici Skupštine akcionara koja je zakazana za 21.01.2022. godine.