Milan Stanković - SevdahBaby za BUKU: Borite se za nešto, ne protiv nečega

Na ovogodišnjem OK festu Milan Stanković alias SevdahBaby nastupiće 12. jula na after party-ju.

Ernest Bučinski / 04. Juli 2019

foto: Predrag Radisavljević

Ovaj muzičar je jedan od najpopularniji DJ-eva u regionu, a njegova elektronska muzika je prepoznatljiva po tome što balkanski dub miješa sa muzičkim žanrovim poput džeza, bluza, regea, rokenrola i drugih. Stanković je jedno vrijeme svirao s grupom muzičara, ali danas nastupa u svom solo projektu. Publici su poznati njegovi brojni remiksi kao što je "Koketa" od Srđana Jula i "Ljubi me brzo žurim". O karijeri, nastupima i muzičkim planovima Stanković je govorio s novinarom BUKA magazina.

Ove godine si na OK festu. Šta će publika moći čuti i očekivati od tog nastupa?

 

Pa s obzirom da će nastupati uglavnom rok, gitarski bendovi, spremam jedan melodičan set, pun mojih remixa SFRJ klasika. Pošto će u pitanju biti after party, očekujem da će na nogama biti samo najvatreniji rejveri, što uvek obećava dobru žurku

Voliš li više svirati na festivalskim otvorenim prostorima ili u klubovima? I ima li razlike u nastupima u prirodi i u nekim podrumima, suterenima, klubovima?

 

Pa definitivno više volim velike bine i po mogućstvu na otvorenom. Mislim da je to najprirodnije okruženje za ples, slobodu, što house i generalno plesna muzika simbolizuje. Klubovi, pogotovo tokom zime imaju svoj šmek, ali je eksterijer ipak meni prijatniji.

Šta tebi znači to Tjentište na kojem su se odigrale značajne istorijske bitke?

 

U pitanju je podsetnik, jer je poznato koliko narodi na ovim prostorima imaju kratko pamćenje, pa je dobro da postoji nešto tako jako i od kamena, kao što je spomenik na Tjentištu.

Da li si prije bio na Sutjesci?

 

Ne, ovo je prvi put. Mada sam čuo dobrih priča, pre svega o krajoliku.

Sjećaš li se svog prvog DJ nastupa?

 

Sećam se, bilo je traumatično, zatekli su me u klubu neki Gemini plejeri, a ja sam učio na Pioneer-ima. Pakao (smijeh).

foto: Predrag Radisavljević
 

Nekada si radio s ekipom al sada je SevdahBaby solo projekat. Kakvi su daljni planovi?

 

Za sada ostajem solo umetnik, ali planiram puno saradnji, sa različitim umetnicima, pre svega vokalistima.

Ko je tvoj muzički uzor?

 

Imao sam ranije spreman odgovor na to, ali sam u ovoj tački života zaista toliko faza prošao da više nemam toliko jasne uzore. Verovatno sve što sam ikada slušao, samo pomešano.

Jesi li svirao ikada u nekom rokenrol bendu?

 

Tako je sve i počelo u sedmom osnovne sa mojim drugarima. Kasnije se taj bend menjao, ali smo svirali do kraja srednje škole. A od pre godinu dana imam i projekat VIDIQ u kome negujem bazično rokenrol zvuk.

Misliš li da je tehnologija ubila kreativnost u ljudima ili je naprotiv napravila revoluciju, pa se sad muzikom bave i oni koji nikada nisu mislili da će moći zaraditi neki dinar od muzike?

 

Ja sam prvi profitirao od dostupnosti i jeftinoće muzičke tehnologije. Ali sam uvek nekako davao sebi za pravo da mislim da sam to zaslužio mukotrpnim radom na svom muzičkom zanatu, sviranju gitare, pisanju pesama, eksperimentisanju na najprimitivnijim programima sa početka 2000-ih. Ipak sam prošao neki put da bi mi se ta jeftina oprema desila negde sredinom 2000-ih. Zato mi se još tada nije dopala pojava gomile neukih producenata koji su uspevali da proguraju svoju lošu muziku napravljenu na svima dostupnim programima i strašno me je nerviralo što u mulju koji je tako nastao, ljudi vrlo često nisu pravili veliku razliku između onoga što napravim recimo ja, ili neki takav priučeni stvaralac. Svestan sam da je ovaj stav elitistički, ali nemam problem sa tim. Imam problem samo sa nezasluženom medijskom pažnjom koju takva muzika dobija.

Šta je za tebe muzika i stvaranje pjesama? Služi li muzika samo za zabavu ili se sa njom može i promjeniti svijest građanskog društva?

 

I jedno i drugo u mom slučaju. Ima jedan dobar engleski izraz - "edutainment". I veoma dobro opisuje ono što ja radim sve vreme.


Ti si imao par mixeva vezano za BG proteste i na šaljiv način si predstavio izvjestavanje jedne novinarke sa istog? Misliš li da si doprinio da se takvi novinari zapitaju da li da traže možda i neki drugi posao, jer očigledno nisu za njega, ili su takve pjesme samo izduvni ventil?

 

O ne, ta konkretna novinarka se pritajila na neko vreme, verovatno je tako savetovana, ali se onda vratila i nastavila sa svojim jezički neispravnim i nemoralnim izveštavanjem. Tako da izgleda da je taj remix bio samo način da napaćen narod malo kanališe svoju muku.

Vjeruješ li u demokratiju i demokratske vrijednosti?

 

Verujem u demokratiju obrazovanih građana. Bez obrazovanih i informisanih građana, demokratija postaje loš sistem, dobijamo vladavinu rulje, što mislim da ni toj rulji ne odgovara, samo toga nisu ni svesni.

Misliš li da je današnji čovjek slobodan čovjek?

 

Definitivno smo slobodniji nego u doba robovlasništva, ili u Srednjem veku. To mi je uvek glavni argument kada neko počne da mi priča kako je nemoguć neki novi svet, neki svet koji za početak nije baziran na monetarnoj ekonomiji, već na racionalnoj upotrebi svetskih resursa. Ja im uvek kažem, pa zamislite da jednom robu iz Starog veka kažete da će svi ljudi, makar formalno, za 2000 godina biti slobodni. Tako da, samo treba biti uporan i širiti ideje o pravednijem sistemu.

Danas veliki broj ljudi, pogotovo mladih, odlazi sa ovih prostora. Da li si ti ikada razmišljao da odeš?

 

O da, razmišljam više nego ikada.

Koje su najveće vrijednosti ovdašnjih naroda i država?

 

Pa sve ono što većina stranaca koji dođu ovde kažu: toplina, bliskost, energija, a ja bih dodao i humor - zaista smo majstori da od svoje muke napravimo smeh.
 

Kada bi imao moć šta bi prvo promjenio na ovim prostorima?

 

Ograničio društveno delovanje svih religijskih organizacija. Za početak, uveo bih im poreze i doprinose, kao što je za sve ostale građane. Mislim da bi se količina iracionalnosti među ovdašnjim narodima dramatično smanjila.

Misliš li da ulazak umjetnika i glumaca u politiku kao nešto pozitivno ili da je to samo presipanje u šuplje u prazno?

 

Pa mislim da je prirodno. Jer je umetnost namenjena najčešće javnosti, a kada je ta javnost u stanju da razmišlja samo o paklu političke situacije, umetnici retko kada mogu da ostanu nemi.

Mogu li umjetnici da mijenjaju svijet?

 

Naravno, mislim da je uz nauku umetnost glavni pokretač promene, promocije novih ideja, inspiracije.

Poruka čitaocima?

 

Kao i uvek, razmišljajte kritički, preispitujte autoritete, razmišljate pozitivno, borite se za nešto, ne protiv nečega.

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.