Maduro uhapsio drugog čovjeka opozicije

Snage bezbjednosti Venecuele uhapsile su drugog čovjeka venecuelanskog opozicionog “kongresa” Edgara Sambrana, nakon neuspjelog pokušaja vojnog puča prošle nedjelje.

BUKA portal / 09. Maj 2019

Sambrano (63) je jedan od prvih opozicionih lidera koji se odazvao pozivu Huana Gvaida i otišao na most u Karakasu gdje se nalazila mala grupa vojnika spremna da se pobuni protiv aktuelnog predsjednika zemlje Nikolasa Madura.

Na nadvožnjaku autoputa Sambrano je prihvatio popularnog opozicionog lidera Leopolda Lopesa, koji je prekršio kućni pritvor kako bi učestvovao u pobuni, i zahvalio se grupi pobunjenih pripadnika Nacionalne gardiste koji su nosili plave trake kao simbole svoje odanosti opozicionom pokretu.

Vlada Venecuele je objavila da su Sambrano i osam drugih pripadnika opozcionog pokreta optuženi za izdaju domovine i podstrekavanje na pobunu zbog njihove uloge u prošlonedjeljnim nemirima. Dva sata prije nego što je priveden, Sambrano je rekao da ne želi da se krije jer nije počinio nikakav zločin.

Maduro je rekao da je on meta američke zavjere i objasnio da je ponuda predsjednika SAD Donalda Trampa da ukine sankcije pripadnicima vojnih snaga koji se okrenu protiv svoje vlade “uvreda njhove časti i dostojanstva”.

– Donald Tramp je rasista i okružen je ludacima, zaključio je Maduro.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.