London ima rješenje za zagađenje vazduha: Pogledajte o čemu je riječ

Svijet se konačno budi pred neposrednim prijetnjama koje predstavljaju klimatske promjene. Jedna od trenutno najvećih prijetnji jeste zagađenje vazduha. Ali šta radimo po tom pitanju i, još važnije, šta možemo uraditi?

S. Velaga / 20. Januar 2020

printscreen (Secret London)

Odgovor na pomenuta pitanja, jedan grad čini se daje svakodnevno. London teži ka tome da smanji zagađenje na krajnji minimum. Od restorana koji teže ka nultom otpadu, solarnih panela pa sve do novih održivih metoda. Ovaj grad želi pobijediti u borbi za zdravo životno okruženje. I čini se da mu to veoma dobro ide. 

Najnoviji u nizu ekoloških poduhvata jeste drveće koje apsorbuje 275 puta više zagađenja nego prirodno drveće. Informacije su to portala Secret London, a navodi se kako trenutno u Londonu postoje takva tri. Riječ je o mahovini koja upija štetne materije. 

Osim toga, ova stabla imaju svoje sisteme za navodnjavanje i za prikupljanje podataka iz okoline koja se kasnije mogu koristiti za borbu protiv zagađenja.

foto: @ansonmackay

Obzirom na to da pojedinačno svako stablo apsorbuje 275 puta više štetnih tvari nego prirodno, jasno je zašto se ovaj poduhvat čini veoma efikasnim sredstvom protiv zagađenja vazduha. 

Osim toga, mahovina može da upije i veliku količinu vlage i da hladi vazduh, navodi se na navedenom portalu. 

Da ovo rješenje nije tek daleka i nedostižna fikcija za naše podneblje, svjedoči i činjenica da se ovakva vrsta mahovine može postaviti i u našim enterijerima.

Naime, na stranici Greenworld moguće je saznati više o zidovima od Moschito mahovine, koji, kako se dalje navodi prečišćavaju vazduh u enterijerima. Obzirom na to da je većina poslovnih prostora izložena djelovanju centalnih sistema grijanja ili hlađenja i strujanja vazduha, ova ideja je veoma korisna za sve one koji bi svoje radno okruženje mogli učiniti zdravijim.
 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.