Livno: Moguće prevare prilikom prijava za glasanje putem pošte

Nezavisna županijska lista na čijem je čelu Draško Dalić, aktuelni poslanik ove stranke u Kantonu 10 podnijela je krivičnu prijavu MUP-u Kantona 10 proti NN osoba zbog prevara prilikom prijava za glasanje putem pošte.

Slađan Tomić / 06. Novembar 2020

 

U ovoj stranci sumnjaju da su članovi nekih političkih partija, zloupotrijebili lične podatke  139 osoba (svoje rodbine, prijatelja ili poznanika) koji žive van BiH, a imaju prebivalište u Livnu. Dalić je danas dao i izjavu u MUP-u.

„Zbog postojanja osnova sumnji da su u još neutvrđenom vremenskom razdoblju zlorupotrebljavajući  lične podatke više osoba bez njihovog znanja Centralnoj izbornoj komisiji  Bosne i Hercegovine  uputili krivotvorene prijave za glasovanje putem pošte za te osobe, a sa krajnjim ciljem da umjesto tih istih osoba obave glasanje za nastupajuće Lokalne izbore 2020. za Gradsko vijeće i gradonačelnika grada Livno“ kaže Dalić za BUKU.

Dalić sumnja da su pomenute osobe pribavile kopije ličnih dokumenata najvjerojatnije iz gradskih i kantonalnih tijela uprave, zavoda, uprava, agencija, javnih preduzeća, i drugih službi. Koristeći se tim podacima, sumnja Dalić,  prijavili su te osobe za glasanje putem pošte, ali ne na njihove stvarne trenutne adrese boravka u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Belgiji, Hrvatskoj i Livnu, već na adrese na području Republike Hrvatske poznate samo NN osobama.

On vjeruje da su NN osobe organizovane od strane političkih stranaka. Dodaje da su osobe koje je prijavio od potencijalnih glasača upisanih u birački popis zatražili i dobili njihove lične podatke preko WhatsApp-a  i  drugih aplikacija.

On za BUKU kaže kako su neki od prevarenih glasača spremni svjedočiti, a otkriva i jednu od poruka koju su poslali počinitelji krivičnog djela „Izborna prevara“.

 „Poštovani prijatelji, trebamo svaki glas za budućeg gradonačelnika Livna, naš prijatelj Darko Čondrić treba naše glasove. Svi koji su rođeni u Livnu mogu glasovati dopisno. Molim da mi pošaljete preslike osobnih i adresu stanovanja da mogu proslijediti podatke“.

Sve je rađeno, kako tvrdi Dalić, s namjerom da se podaci građana iskoriste kako bi se glasački listići poslali na fiktivne adrese u Hrvatskoj. Na taj način prevareni građani ne bi glasali, a to bi za njih uradio neko drugi.

Nepravilnosti slučajno otkrivene

Iako je Agencija za zaštitu ličnih podataka naredila CIK-u BiH da ukloni birački spisak kandidata koji glasaju putem pošte zbog zaštite njihovih podataka, slučaj iz Livna, demonstrira neophodnost da taj spisak birača bude javan.

Zahvaljujući ovom spisku, NZL je otkrila nepravilnosti odnosno identifikovala osobe za koje poudano znaju kako ne borave na adresama prijavljenim u spisku koji je objavio CIK.

„Objava navedenog spiska omogućila je da se u potpunosti razotkriju razmjeri pohlepe političara u želji za osvajanjem ili održanjem na vlasti“ kaže Dalić.

Iako neki građani tvrde da su prevareni, među 139 osoba vjerovatno ima i onih koji su pristali da njihov glasački listić stigne na pogrešnu adresu. Svojevoljno ili ne, glasanje u tuđe ime je krivično djelo, a maksimalna predvišena zakonska kazna je pet godina.

Iz ZNL vjeruju da je više NN osoba počinilo niz krivičnih djela: „Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka“, „Krivotvorenje isprave“, “Prevara pri glasanju“.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.