Ko je Mohammed bin Salman?

Mladi princ, prijestolonasljednik Saudijske Arabije, Mohammed bin Salman, izgradio je reputaciju odvažnog reformatora svoje zemlje.

BUKA portal / 04. Oktobar 2019

Foto: Wikipedia

 

Koncerti zapadnjačkih muzičara poput Davida Guettae, donedavno nezamislivi u Saudijskoj Arabiji, otvaranje kina ponovo nakon 35 godina, dozvola za žene da voze automobile i mladi nasljednik koji je u mladosti igrao igricu Call of Duty i kojeg podržavaju brojni mladi Saudijci, pokazuju da Bin Salman refomiše i modernizuje Saudijsku Arabiju.

Ipak, u isto vrijeme, piše BBC, uvlači Saudijsku Arabiju u rat sa Jemenom, zatvara svoje protivnike, islamske imame i blogere a brojni ga optužuju i za ubistvo novinara Jamala Kashoggija koje se desilo u oktobru prošle godine.

No, ko je najizgledniji budući kralj Saudijske Arabije koji je u veoma kratko vrijeme stigao do, kako piše BBC, titule najmoćnijeg vladara na Bliskom istoku?

 

Dolazak mladog princa

 

Nakon što ga je otac, kralj Salman, u junu 2017. imenovao za prijestolonasljednika, zamijenivši 26 godina starijeg rođaka, Mohammed bin Salman, postao je, poslije kralja, najmoćnija figura u svojoj zemlji.

Kada je tadašnji kralj Abdullah umro u januaru 2015. naslijedio ga je njegov polubrat Salman bin Abdulaziz Al Saud iz moćne dinastije Saudi, piše BBC. Novi kralj je imao gotovo 80 godina kada je sjeo na prijestolje i odabrao je svog omiljenog sina Mohammeda, u zapadnim zemljama poznatog i pod nadimkom MBS, za ministra odbrane te za generalnog sekretara Kraljevskog suda.

Rođen u avgustu 1985. godine, ukoliko postane kralj u svojim tridesetim, Bin Salman će biti najmlađi monarh moderne države, piše Reuters.

Diplomirani pravnik, Bin Salman godinama radi sa ocem, još iz dana kada je stariji Salman bio guverner Rijada. No njegov uspon ka moći desio se veoma brzo.

Više na portalu Radio Slobodna Evropa.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.