Katarza objavljuje maxi singl: Trudili smo se da budemo što originalniji i da nađemo svoj zvuk

Banjalučki rok bend Katarza završio je snimanje svog maxi singla u Recording studiju MC Pavarotti u Mostaru, koji će publika moći da čuje početkom mjeseca aprila.

BUKA / 05. April 2021

 

O ovom projektu više su nam kazali članovi benda, koji nisu krili zadovoljstvo i impresije koje su stekli prilikom snimanja.

”Prošle godine smo pobjedili na šestoj Banjalučkoj Gitarijadi koju je organizovala agencija Queen estrada. Nagrada je bila snimanje pjesme u Mostaru i mi smo sa tom namjerom i otišli. Međutim, kada smo došli u MC Pavarotti uvidjeli smo da su tamo odlični uslovi za snimanje, pa smo odlučili da snimimo maxi singl na kojem će se naći četiri pjesme”, rekao je Ernest Bučinski Erni frontmen, pjevač i gitarista bedna. On je dodao da će njegov bend do kraja godine, najvjerovatnije snimiti i ostatak pjesama i kompetirati album od desetak kompozicija.

Katarza je nastala 2008. godine i kroz sastav su prošli mnogi muzičari. Bend je u različitim postavama do sada imao dosta nastupa, ali, po mišljenju frontmena benda, bend nikada nije bolje zvučao nego sada.

”Ova ekipa je dobitna kombinacija. Na Gitarijadi smo nastupili kao trojac Alen Tarabić, Denis Selimović i ja. Jako dobro smo odsvirali taj nastup, ali ipak nam je falio još jedan 'stub' da bi bend zazvučao jače i stamenije. Pozvali smo Borka Stajčića da se priključi ekipi kako bi gitarske dionice i rifovi došli do izražaja. Njegova gitara na postojeću perfektnu ritam sekciju ulegla je kao da sa nama svira godinama. On je odličan instrumentalista i majstorski je odradio sole koje su jako originalne. A zaista je teško u okeanu rokenrol bendova biti originalan, jer na hiljade je bendova i muzičara koji su stvarajući svoje pjesme ostavljali tragove u istoriji ove vrste svirke. Ipak, ako smo dostigli barem kapljicu originalnosti u tom ogromnom okeanskom prostranstvu raznoraznih bendova, možemo reći da smo uspjeli. U principu mi smo svirali za sebe i da sebi udovoljimo, ali naravno da bi nam bilo jako drago kada bi i publika prepoznala i pozitivno ocijenila naš rad.”, objasnio je Erni.

Basista benda Alen Tarabić je prepun pozitivnih utisaka sa snimanja materijala u Mostaru.

”Studio Pavarotti se nalazi u kompleksu koja ima muzičku školu, zatvorenu i otvorenu binu za svirke, kafić, apartmane za goste kompleksa, prostore za muzičke radionice i da ne nabrajam, tako da praktično na jednom mjestu imate sve i u opuštenoj atmosferi se možete posvetiti kreativnom stvaranju. Ekipa ton majstora i producenata je takođe vrhunska, tako da smo oduševljeni našim prvim boravkom u studiju, ubrzo skupili sredstva i ponovo se zaputili u Mostar na četiri dana gdje smo završili i zmiksali i isproducirali četiri pjesme. Nakon našeg drugog odlaska, ton majstor u producent Saša Karabatak je još sedam dana radio mastering pjesama tako da je rad na ovim pjesmama trajao sve ukupno oko dvije sedmice. Mi smo generalno toliko oduševljeni radom u Pavarotti centru da ćemo u narodenom periodu tamo takože odradit i ostatak pjesama. Ovaj period djelimičnog 'lock down-a' želimo iskoristiti za snimanje i promovisanje materijala kako bi bili spremni za autorske svirke i festivale nakon nadamo se što skorijeg završetka ove pandemije.

Pjesme imaju odlične tekstove, muzički jednostavnu rock formu, a opet jak gitarski naboj, tako da mislim da će naći put do publike.”, rekao je Alen.

Katarzin gitarista Borko Stajčić tvrdi da njega i njegove kolege profesionalno urađen audio zapis dodatno motiviše za snimanje novih autorskih pjesama, koje će nastaviti da rade u Mostaru.

”Mislim da sad nema nazad, treba svakako zadržati ovu pozitivnu energiju i motivaciju za kompletiranje prvog albuma. Autorski rad će pronaći svoj put do publike, a pjesme sa ovog maksi singla biće slušane ili ovako u paketu ili pojedinačno, jer ima tu ponešto za svakog ljubitelja rokenrola.”, objasnio je Stajčić i dodao je da je prilikom snimanja sebe dao maksimalno te da ne pamti kada je bolje stvarao i svirao.

”Kod mene je bila maksimalna radna temperatura i fokus na pjesme uz sjajnu radnu atmosferu. Ipak je trebalo preslušati dvadesetak traka po pjesmi izabrati ono najbolje i najljepše odsvirano, pa preslušavati premiks verzije na različitim uređajima kako bi bili sigurni da smo na pravom putu. Meni je u pamćenju ostalo jako glasno slušanje materijala u autu poslije policijskog sata koji zbog korone važi u gradu Mostaru. Tada smo bili kompletirali sound miks pjesama, a mislili smo ako dobro zvuči u autu, onda je to prava stvar”, rekao je Stajčić.

Bubnjar i najmlađi član benda Denis Selimović jako je zadovoljan poslom koji je urađen do sada i oduševljen je uslovima koje pruža ”Pavarotti” studio.

”Radnici studija su krajnje prijatni i profesionalni i u cilju im je da bendovi koji dođu postignu najbolji mogući ton i tako dobiju snimak po najvišim standardima. Kao najmlađi član benda mogu sa sigurnošću reći da sam od svojih starijih kolega i tonaca stekao dosta znanja i iskustvo koje ću dugo pamtiti”, rekao je mladi muzičar.

 

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.